Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završnica Tjedna suvremenog plesa

Žudnja za dodirom, sram, erotika i bol jezikom suvremenog plesa

Foto: Nina Đurđević
1/3
09.06.2022.
u 10:52

U nedjelju završava 39. Tjedan suvremenog plesa

Ovogodišnji, 39. Tjedan suvremenog plesa bliži se kraju. Publika ima priliku još sutra u Zagrebačkom plesnom centru gledati predstavu “Shamebox”, u petak 10. lipnja predstave “Walk On The Wild Side” i “Zagrljaji”, a u subotu prikaz rada radionice "Roots of Dance". Festival će završiti ove nedjelje ciklusom video prezentacija uz razgovor s umjetnicima iz Ukrajine i Bosne i Herzegovine te plesnom predstavom "Purpura Intuitum" u koreografiji Tatjane Rupcich

Predstava “Shamebox” autora i izvođača Ive Sveštarove i Willyja Pragera na rasporedu je večeras u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. A kao što joj i ime da nagovijestiti, umjetnici predstavom istražuju osjećaj srama. Ulazeći zajedno u kutiju na pozornici poput djece nošene neobuzdanom i drskom znatiželjom igraju okrutnu, ali i groteskno smiješnu igru.

“Walk On The Wild Side” autora Saše Božića u petak u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru izvest će Viktoria Bubalo i Boris Barukčić. Njihov plesni duet, stoji u najavi predstave, priziva divljinu izvan uobičajenih moralnih standarda društvene zajednice. Unutar postpandemijskog diskursa sama ideja tjelesnog kontakta postaje subverzivnom, posebno u terminima tjelesnih izlučevina: znoja, sline, krvi koji ponovo postaju liminalni, vraćajući materijalnost tijela i energetskih pulsacija želje u diskurs plesa. Kao što je u povodu premijere istaknula Večernjakova kazališna kritičarka Bojana Radović, predstava je na trenutke erotski uzbudljiva, a na trenutke fizički zahtjevna do bola ostavljajući crvene tragove na tijelima izvođača. Koji su pak cijelo vrijeme nadohvat publici, koja sjedeći na podu svojim tijelima okružuje izvedbeni prostor.

U petak u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na rasporedu je predstava “Zagrljaji”. Autorski je to projekt koreografkinje i redateljice Ksenije Zec kojim istražuje temeljne ljudske potrebe za dodirom, empatijom i nježnošću koje iskazujemo jednostavno - grljenjem. Rad na tom projektu autorica je započela uoči pandemije koronavirusa, netom prije no što nam je svima zabranjen dodir, pri tome istražujući i pretačući u nju svoju bol zbog gubitka partnera. Dramaturgiju predstave potpisuje Saša Božić, a predstavu izvode Petra Hrašćanec, Ema Crnić, Livio Badurina i Krešimir Mikić. 

Dan kasnije, u Muzeju suvremene umjetnosti slijedi prikaz rada trodnevne međunarodne koreografske radionice "Roots of Dance", a u nedjelju, u Hrvatskom domu likovnih umjetnika projekcije video prezentacija i snimki predstava  Antona Ovchinnikova, Krystyne Slobodianiuk i Smirne Kulenović, nakon čega slijede i razgovori s umjetnicima. Festival će završiti predstavom "Purpura Intuitum" u koreografiji Tatjane Rupcich. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije