Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Zlatne ruke 70-godišnjaka dirnule Dubrovnik u srce

Dubrovnik dugo nije imao zvijezdu poput Daniela Barenboima, čiji glazbeni put traje koliko i same Igre
19. kolovoza 2012. u 16:39 2 komentara 4 prikaza
'dvor2_nnn_kul_190512'
Foto: ''

Na kraju pijanističkog recitala Daniela Barenboima u subotu u Dubrovniku nije se dogodila eksplozija oduševljenja kakvu znaju potpaliti virtuozi-akrobati. Dogodilo se nešto još ljepše i veće. Krcat Knežev dvor pred svojim je zadugo najuglednijim gostom ustao na noge i dugim mu ovacijama iskazao zahvalnost, divljenje i duboko poštovanje.

Sviranje klavira samo je jedan od izraza čovjeka koji je kao rijetko tko oplodio svoje višestruke talente. U Hrvatsku je prvi put stigao u svojoj 70. godini, na Dubrovačke ljetne igre koje svojim 63. izdanjem bilježe samo godinu više nego što traje Barenboimov hod po svjetskim pozornicama.

Pouzdan glazbeni alat

Barenboim se ne pretvara da njegovi prsti još uvijek mogu sve i tehnička forma nije teren na kojem se on nadmeće s mladim lavovima u areni koji čitav život ulažu samo u klavir. Ali, Barenboimove zlatne dirigentske ruke i na tipkama su i te kako pouzdan alat raskošne muzikalnosti. Mogli smo je doživjeti i u mnoštvu detalja Schubertovih kasnih impromptua i u cjelini njegove velike predsmrtne Sonate u A-duru (D 959). To djelo kruni stavak izgrađen na jednoj od onih velikih pjesama s anđeoskim krilima koja uvis dižu i klavir, i prostor, i svaku raspoloženu dušu u njemu.

Nema do Kneževa dvora

Za prvi dio maestro je odabrao impromptue br. 1 u c-molu op. 90, br. 1 (f-mol) i br. 3 (B-dur) iz posmrtno objavljenog opusa br. 142, te onda opet iz opusa 90 onaj najpoznatiji u As-duru. Ali, u dodacima smo od osam skladbi ta dva ciklusa još dobili i lijepe izvedbe impromptua br. 3 op. 90 u Ges-duru te majstorskog četvrtog u f-molu iz opusa 142.

Bio je to izbor iz programa koji Barenboim ovih dana na četiri koncerta svira u Salzburgu. Ali, gigantski Festspielhaus ni njega ni Schuberta sigurno neće obgrliti čarolijom kakva nastaje u tom zlatom izrezanom i od glazbe ustreptalom komadiću svemira uokvirenom u Kneževu dvoru.

a Ponedjeljak donosi dva velika događaja glazbenog i dramskog programa Igara. U 21.30 u Dominikanskoj crkvi na programu je Mozartov Requiem u izvedbi slavnog zbora Kraljevskog koledža iz Cambridgea, Simfonijskog orkestra HRT-a i biranih domaćih mladih solista. U isto vrijeme na Tvrđavi sv. Ivana ide premijera Büchnerove \"Dantonove smrti\" u režiji Olivera Frljića. Sudeći prema najavama, predstava bi mogla biti krvavi vrhunac ovogodišnjeg dramskog programa.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade