Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb na novom gostovanju

Žižekovu "Antigonu" igraju u Modeni

Foto: HNK Zagreb
22.02.2020.
u 12:50

Nedugo nakon što se glumački ansambl Drame HNK Zagreb vratio iz Belgije, gdje su izveli Žižekovu "Antigonu" u Théâtre de Liège, iznova pakiraju kovčege. S istom predstavom gostuju u talijanskoj Modeni, te je igraju u Teatro Storchi u okviru VIE festivala, 26. i 27. veljače.

Riječ je o novoj verziji priče o Antigoni suvremenoga filozofa svjetskoga glasa Slavoja Žižeka, drami koju je napisao na narudžbi  HNK Zagreb, intendantice Dubravke Vrgoč i ravnatelja Drame Ivice Buljana. Režirala ju je Angele Richter, njemačka redateljica hrvatskih korjena, a predstava je praizvedena  nastala u koprodukciji HNK-a u Zagrebu, Théâtre de Liège iz Belgije i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije. U Zagrebu je "Antigona" praizvedena lani u listopadu, nedavno su je vidjeli Belgijanci, a sada stiže i pred talijansku publiku.  Gostovanje je realizirano u sklopu Europskoga programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koji se odvija u povodu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

I prije same izvedbe, "Antigona" je izazvala veliko zanimanje talijanskih medija, pa je tako uoči gostovanja, redateljica Angela Richter je dala nekoliko intervjua, između ostaloga i najpopularnijem talijanskom tjedniku L'Espresso.

Upitana što je Slavoj Žižek svojim dramskim tekstom želio reći o Europi, Richter je odgovorila: "Ono što Žižeku nedostaje jest Europa transnacionalnoga jedinstva, Europa koja zna kako se treba nositi s izazovima ovoga povijesnog trenutka u kojemu je potrebno izdignuti se iznad ograničenja nacionalnih država. Europa svjesna činjenice kako čovječanstvo treba biti jedno, kako svi živimo na jednoj zemlji i naša je sudbina povezana, pa je samim tim i tuđa bijeda također naš problem."

VIE Festival je međunarodni festival kazališta i suvremenoga plesa osnovan 2005. godine kao mjesto na kojem se okupljaju mnogobrojni umjetnici dramskoga, glazbenoga i plesnoga kazališta, a glavni organizator je Emilia Romagna Teatro Fondazione.

Poslije Modene, Drama HNK u Zagrebu s predstavom "Tri zime" Tene Štivičić ponovno gostuje u Belgiji, 21. ožujka, da bi nekoliko dana kasnije 25. ožujka otputovana u Bugarsku s  predstavom "Tri sestre" Bobe Jelčića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije