Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova predstava playdrame

Životna, duhovita priča o ženama odgojenima da šute i budu lijepe

29.10.2021.
u 10:27

Predstava “Sretna ne bila” redateljice Helene Petković i dramaturginje Ivane Vuković premijerno je izvedena u amfiteatru Doma mladih.

U Amfiteatru Doma mladih kazalište PlayDrama vrlo uspješno izvelo je prvu ovosezonsku premijeru, “Sretna ne bila” redateljice Helene Petković i dramaturginje Ivane Vuković. Lepršavu, otkvačenu, zabavnu i opuštajuću predstavu kojoj je jedina zamjerka predugo trajanje moćno su iznijele tri mlade glumice, Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev i Ana Marija Veselčić koje su ujedno i koautorice teksta. Nenametljivu a sasvim dostatnu scenografiju također potpisuje Helena Petković koja je s Ivanom Vuković osmislila i kostime. Oni su “taman đir” za tri tipične dalmatinske mlade žene koje su uvijek, ama baš uvijek uredne i skockane, jer poznato je da prava Dalmatinka “ni škovace neće ić bacit neuredna”.

A u nutrini su drhtave, nježne, lijepe, preosjećajne i, naravno, bespogovorno psihički slomljene od svakodnevnih predika matere, babe, prababe i njihova tradicionalnog odgoja koji naprosto nalaže da žena, poglavito ona iz Dalmatinske zagore, mora biti “paćenica”. I kada zna da je muž vara, a ta ljubavnica ne može biti ništa drugo nego plavuša (tko je to prevario vlastitu ženu s crnkom?!), ona se mora praviti glupa jer nije poželjno da ga opterećuje pitanjima. Jer u dalmatinskom odgoju sasvim je normalno da, kad nema doma, muškarac ono što mu fali mora potražiti izvan kuće!

Predstava “Sretna ne bila” progovara, između ostalog, jako dojmljivo i o tome, a istovremeno je životna i ležerna ženska priča o ženama za žene, puna pozitivne energije.

U njezino su se stvaranje ipak “umiješala” i dva muškarca. Matko Botić, ravnatelj PlayDrame koji potpisuje skladbe, i oblikovatelj svjetla Siniša Jakovčević.

Duhoviti komad “Sretna ne bila”, primjeren za izvođenje upravo u neformalnom prostoru kakav je betonski Amfiteatar Doma mladih u kojem publika sjedi na jastucima, istražuje vertikalno obiteljsko nasljeđe, proučavajući na koje se sve načine u kulturi i literaturi opjevani dalmatinski patrijarhat s koljena na koljeno prenosi upravo ženskom linijom. Poželjno je da ovu predstavu pogledaju i muškarci!

Komentara 1

Avatar Antidomoljub
Antidomoljub
10:44 29.10.2021.

Svi vole lajave ružne žene, to je poznata stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije