Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnički paviljon

Život oblika i crte Vrkljan je intenzivirao nabojem boja

PXL_120510_1998
PIXSELL
11.05.2012.
u 15:03

Izloženo je 50-ak radova, koji se nastavljaju na autorove ranije cikluse, a diptisima i triptisima stvara cjeline

Posljednjim ciklusom “Zbrajanjem do beskraja – triptisi, kvadrifore i polinomi” slikar i profesor na ALU Zlatan Vrkljan predstavio je 50-ak radova u tehnici enkaustike u Umjetničkome paviljonu. Kao izvrstan slikar i crtač, ovim je radovima, koji su međusobno povezani bilo po metodi stvaranja slike, boji, dimenzijama ili formatu, stvorio svojevrsni dijalog radova, koji su postavljeni jedni nasuprot drugima, te pokazao apsolutizam, apstraktnost, čistoću.

 – On je svoj slikarski senzibilitet znao disciplinirati, primjeriti prostoru, jer je slijedio svoju misaonu napetost. U svakome kadru, ploči triptiha ili kvadrifore uspio je intenzivirati život oblika, život crte koja je prepuna kromatskog naboja pa kroz slojeve izlazi kao živa koža – rekao je Tonko Maroević. Nove Vrkljanove slike nastavljaju se na njegove prijašnje cikluse poput bijelih slika pretočenih u cjeline sastavljene od diptiha i triptiha koje su unijele dinamiku u uravnoteženim plohama. Maroević zaključuje da ovaj ciklus predstavlja važan korak u smjeru maksimalizma likovnih zahtjeva i pridonosi reafirmaciji slikarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije