Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Zijah Sokolović "presadio" svoju školu glume glumcima u Vidri

'14.10.2010., Zagreb -  Premjera kazalisne predstave  Iza kulisa , nastale po tekstu gretica,stranica 89 u kazalistu Vidra. Linda Begonja i Drasko Zidar Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
15.10.2010.
u 13:35

Linda Begonja i Draško Zidar sjajno su odigrali Fausta i Margaritu u preradi Zijaha A. Sokolovića koji u predstavi premijerno izvedenoj u Vidri na svoj način interpretira ulomak Götheova i Hübnerova Fausta.

Istina je da "Nitko, nitko, nikada nije tako igrao Fausta" kao što su ga preksinoć na premijeri u kazalištu Vidra igrali Linda Begonja i Draško Zidar, pod palicom Zijaha A. Sokolovića. On je svoj glumački genij "presadio" na glumce koji parafraziraju "Greticu" Lutza Hübnera pretvarajući odnos Götheova Fausta i Margarete u katalog ljubavi prema kazalištu. Tu, dakako, trijumfira Zijahov tip glume! Desetak poglavlja odnosa redatelj-glumica upisuje se u antologiju hrvatskoga kazališta.

 "Gretica" se bavi stranom 89 Götheova Fausta, odnosno odnosa Fausta i Margarite, koji se iskazuje nekom vrstom ljubavnih stilskih vježbi. Tko zna Zijahovo kazalište, zna i što je suautor Zijah u stanju smisliti pretvarajući odnos Fausta i Margarite u odnos ljubavi istražen medijem kazališta. Sigurno je da će predstava "Nitko, nitko nikada nije tako igrao Fausta" biti rado gledana, jer je zabavna iako ponavlja isti mali prizor s famozne stranice 89, što može zvučati dosadnjikavo... 

No prizori postaju mali kazališni briljanti, jer glumci svaki put na različiti način sjajno oblikuju različite tipove karaktera redatelja i glumice. Njihovi različiti karakteri čine pravi katalog njihovih karaktera koji je katkad urnebesno komičan! Linda Begonja razigranija je pritom od Draška Zidara, koji maestralno glumi pojedine karaktere. Do suza mu se možete nasmijati!

A Zijah A. Sokolović? Taj kao da je glumački dvojnik koji izvire iz glumačkog tijela Linde Begonje. Katkad se čini da na sceni gledamo njega a ne nju! Sve dok iz njene kože ne iskoče oboje, udvostručujući glumački učinak, a to, dakako, razgaljuje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije