Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. manifestacija

Židovska kulturna scena ''Bejahad'' ovog ljeta seli se u Pulu

Blaženka Vrdoljak-Šalamon i dr. Vladimir Šalamon
arhiva VL
31.05.2012.
u 16:03

Iz programa treba istaknuti: koncert Ane Rucner, predstavljanje opusa književnice Daše Drndić, prikazivanje kazališne predstave ''Guslač na krovu'' u izvedbi štićenika SOS Dječjeg sela Lekenik, predavanje američkog rabina Andrewa Backera

Primarni je zadatak židovske kulturne scene ''Bejahad'' (što na hebrejskom znači zajedno) jačanje židovskog kulturnog identiteta na prostoru bivše Jugoslavije, povezivanje Židova sa svim njihovim prijateljima, doprinos hrvatskoj i europskoj kulturi i pokušaj spašavanja Židova od nestanka, istaknuo je dr. Vladimir Šalamon, utemeljitelj i direktor te manifestacije, na prezentaciji ovogodišnjeg programa. Na idućem ''Bejahadu'', koji se održava od 26. kolovoza do 1. rujna, pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a prema najavama otvara ga ministrica vanjskih poslova i europskih integracija prof. dr. Vesna Pusić. Manifestacija prema židovskoj tradiciji ulazi u zrelo doba te stoga nosi ime ''Bar Mitzvah Bejahad''. Gala večer otvaranja završava koncertom proslavljenje čelistice Ane Rucner.

I ove će godine, uz standardnog ''Bejahada'', biti organiziran i ''Bejahad mladih'' (peti po redu), za one od 24 do 34 godine, njih oko pedeset sudionika, s autonomnim programom, u želji da se pripremi ona generacija koja će jednom preuzeti vodstvo i organizaciju ovog izuzetno kreativnog i sve relevantnijeg kulturnog projekta. Prvi put ''Bejahad'' će se, nakon osnutka 1999. na otoku Murteru, pa prelaska na otoke Brač (Supetar) i Hvar (grad Hvar) te posljednjih pet izdanja u opatijskom hotelu Adriatic održati u hotelu Park Plaza Histria, odnosno u hotelskom kompleksu Punta Verudela, a s čak sedam projekata iz programa ulazi u ponudu ovogodišnjeg Pulskog ljeta.

Ovogodišnji program ''Bejahada'' predstavili su, pored dr. Šalamona, izvršna urednica časopisa Bejahad Blaženka Vrdoljak-Šalamon te voditelji ''Bejahad mladih'' Maja Samokovlija i Ante Jeričević. Prvi radni dan manifestacije, koja je u svim svojim točkama za goste uvijek besplatna i otvorenog tipa, biti posvećen već uhodanoj temi ''Kulturom do zajedništva'' i tu treba istaknuti predstavljanje opusa književnice Daše Drndić, prikazivanje kazališne predstave ''Guslač na krovu'' u izvedbi štićenika SOS Dječjeg sela Lekenik (gdje je legendarni film i snimljen), predavanje američkog rabina Andrewa Backera o suvremenom antisemitizmu, zatim možda najvažnije točke cijelog programa, predstavljanje knjige sociologa s američkom adresom Dušana Bjelića ''Normalizacija Balkana'', o zloupotrebi psihoanalize u postjugoslavenskim ratovima te izložbe slikara Oskara Hermana i Tonija Franovića u Muzeju suvremenosti Istre. Večer završava koncertom sevdaha Amire Medunjanin.

Slijede dva dana u kojima se prikazuju projekti Židova s prostora bivše Jugoslavije te izuzetni koncerti mlade ruske violinistice Alene Baeve, koja svira na Stradivariusu, i Radojke Šverko koja će izvesti pjesme Alfija Kabilja, zatim dan posvećen Izraelu s vrlo zanimljivim točkama iz kojih izdvajamo gostovanje Dana Reisingera koji dolazi iz Tel Aviva, jednog od najvećih industrijskih dizajnera svijeta, pa izlet na NP Brijuni te završni koncert iznimnog benda Timne Brauer, iz Beča, koji je već u Opatiji prije nekoliko godina pokazao da je ''Bejahad'' mjesto kulturne izvrsnosti, dobre zabave i vesela zajedništva.

Predstavljači su pokazali film o prošlogodišnjem ''Bejahadu'' u produkciji HTV-a, a Blaženka Vrdoljak-Šalamon govorila je o časopisu manifestacije, jedinog te vrste i izvan naše regije te o onomu posljednjemu, ''Bejahad 2011.'' Sumirajući cijeli opus koji sadržava više od tisuću stranica literature koja ima trajniju vrijednost, urednica je kazala kako časopis nema samo zadaću da informira, nego i da nam pruži i neke druge stavove i poglede, da nas mijenja nabolje. I to je ono najmarkantnije u židovskoj kulturnoj sceni ''Bejahad'': kako nam je rekao prof. Predrag Matvejević, dobar prijatelj i akter ove scene, bez zadrške mora se reći da je to možda najbolja međunarodna kulturna manifestacija koja se održava u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije