Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekostruirana vojna jašionica

Zgrada zagrebačke Gruntovnice, dio budućeg Trga pravde, u utrci za prestižnu arhitektonsku nagradu

Foto: Bosnić + Dorotić
21.11.2023.
u 10:06

Smještena je u rekonstruiranoj zgradi Male jašionice, dijela nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa, autor arhitektonskog projekta je Davor Bušnja iz ureda MORE arhitekture s nizom suradnika, a sada je jedan od domaćih kandidata nominiranih za nagradu EU za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2024.

Svakome tko prođe Prilazom baruna Filipovića gotovo je nemoguće da prekoputa Laube ne zamijeti žarko crvenu zgradu s ostakljenim dodatkom. Riječ je o novoj zagrebačkoj Gruntovnici otvorenoj početkom godine, a dok domaćim medijima nova arhitektonska ostvarenja u metropoli nerijetko prođu ispod radara, o njoj su nedavno pisali najčitaniji svjetski online magazini Archdaily i Divisare.

Smještena je u rekonstruiranoj zgradi Male jašionice, dijela nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa, autor arhitektonskog projekta je Davor Bušnja iz ureda MORE arhitekture s nizom suradnika, projekt je nagrađen Vladimirom Nazorom i nagradom Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata... i tu nije kraj – Gruntovnica je jedan od domaćih kandidata upravo nominiranih za nagradu EU za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2024.

Rekonstrukcija Male jašionice uspješan je pokušaj transformacije građevine iz 1903. godine u suvremeni prostor Općinskoga građanskog suda. Zgrada je k tome dio budućeg Trga pravde koji bi na jednom mjestu trebao objediniti sve zagrebačke sudove – općinski, trgovački, visoki trgovački, županijski, upravni i visoki upravni.

– Na projektiranju Jašionice radili smo godinu dana. Gradnja koja je trajala 18 mjeseci bio je proces u koji smo također bili intenzivno uključeni u smislu praćenja gradilišta i prilagodbe projektne dokumentacije. Rekonstrukcije su u pravilu zahtjevnije od gradnji novih građevina. Jašionicu je bilo potrebno konstruktivno sanirati i ojačati, inkorporirati novi sadržaj s novom konstrukcijom u zadane prostorne gabarite i strukturu, a uz očuvanje i prezentaciju povijesnih i prostornih vrijednosti postojeće građevine koja je pod konzervatorskom zaštitom. Naglasio bih odličnu suradnju s konzervatoricom Martinom Knezović iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, što je bilo ključno za uspješnu realizaciju Jašionice – kazao nam je arhitekt Davor Bušnja.

Naime, zgrada Gruntovnice nekoć je bila natkrivena vojna jašionica pa je zbog svoje izvorne namjene vrlo karakterističnih proporcija i dimenzija, što je rezultiralo potrebom da se postojeći volumen poveća dogradnjom. Rekonstruirana zgrada smještena je u južnom parku budućeg Trga pravde te je, istovjetno s ostalim zaštićenim objektima unutar bivše vojarne, tretirana kao paviljon u zelenilu. Laičkim rječnikom, visoko zelenilo oplemenjuje radni ambijent i implicira produžetak javnog parka u interijer zgrade.

Davor Bušnja iz ureda MORE arhitekture autor je ovog arhitektonskog projekta
Foto: Maja Bosnić

– Prilikom artikulacije aneksa zgrade ključno nam je bilo zadržati specifičnu kompoziciju jašionice od dva volumena (dvorane za jahanje i ulaznog prostora) koja će i dalje biti vidljiva nakon dogradnje aneksa. Važno nam je bilo zadržati i prostornost velike hale za jahanje, što je postignuto umetanjem novog sadržaja u obliku traka u poprečnom smjeru. Na taj način ostvareni su višeetažni prostori u kojima je moguće vidjeti i osjetiti prostornost hale, a donekle i bivšu namjenu građevine. Krov velike hale za jahanje oslonjen je na prekrasne rešetkaste nosače od kovanog željeza koji su karakteristični za period u kojem nastaju. Uspjeli smo ih zadržati uz potrebnu sanaciju, restauraciju i ojačanje – kaže Bušnja.

Prostor je organiziran fokusirajući se na svjetlo kao ključan element za radne prostore sudaca i zaposlenika. Postojeći zidovi od opeke stare jašionice nalaze svoj pandan u servisnim kubusima zazidanim od glazirane opeke ili pak u translucentnoj opni raspravnih dvorana, koje su omeđene staklenom opekom. Uvođenjem staklenih pregrada i zidova od staklenih cigli postignuta je prirodna osvijetljenost i preglednost prostora.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Male jašionice prva je transformacija na budućem Trgu pravde i početak je ambicioznih planova za revitalizaciju tog dijela grada. Projekt ujedno demonstrira kako se očuvanjem kulturne baštine i suvremenim interveniranjem u nju može transformirati urbanu infrastrukturu i obogatiti kulturni kontekst grada.

– Trg pravde nastavlja se razvijati kao projekt kojemu je cilj smještaj više pravosudnih tijela na ovoj lokaciji. Osim realizacije prostora sudova koji su u skladu s europskim standardima pravosudne infrastrukture, realizacija novog javnog prostora u obliku velikog trga i više urbanih parkova važan je aspekt ovog projekta. Trenutačno je u fazi izrada projektne dokumentacije za gradnju dijela kompleksa Trga pravde koji obuhvaća podzemnu garažu i južnu zgradu – zaključuje Bušnja.

Komentara 1

ZA
Zagrebčanka
18:32 21.11.2023.

Zašto niste stavili sliku cijele zgrade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije