Naslovnica Kultura

ZFF ostao bez vizuala zbog povrede autorskih prava

Zbog povrede autorskih prava Zagreb film festival morao je, nekoliko dana prije svečanog otvorenja, promijeniti sve materijale koji su sadržavali logo 007, eksplicitnu referencu na filmove Jamesa Bonda.
19. listopada 2009. u 16:21 0 komentara 7 prikaza
zff
Foto: (vl)

Zbog povrede autorskih prava Zagreb film festival morao je, samo nekoliko dana prije svečanog otvorenja, promijeniti sve materijale koji su sadržavali logo 007, eksplicitnu referencu na filmove Jamesa Bonda.

Neuspjeli vizualni identitet ovogodišnjeg festivala, o kojem je prvi pisao Večernji list, upao je u oči londonskom EON Productionsu, vlasnicima serijala o poznatom tajnom agentu. Njihovi predstavnici zatražili su hitno uklanjanje svih spornih elemenata iz vizuala ZFF-a, što je prilično zakompliciralo pripremu manifestacije.

 - Nitko nije kriv, radilo se o nesporazumu koji smo brzo riješili. ZFF se i prije igrao s poznatim vizualima, poput Supermanova. Nikada do sada nije bilo problema. S Britancima smo sve dogovorili i nema govora o tužbi ili zahtjevu za odštetom - tvrdi Ivana Sansević iz ZFF-a.

Iz Brukete i Žinića kažu da je odluka o korištenju spornog loga donesena u dogovoru sa ZFF-om te da nikako nije riječ o plagijatu.

- Znak je interpretacija logotipa Jamesa Bonda gdje smo umjesto pištolja stavili kameru. Mala šala dovodi broj 007 u drukčiji kontekst. To nije ništa neuobičajeno. I sljedeće godine nastavit ćemo preispitivati stupove filmske ikonografije - odlučan je kreativni direktor Nikola Žinić.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.