Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Bernardine Evaristo "Djevojka, žena, drugo"

Žene su potlačene! A kako je tek crnim ženama, onima koje su gej, transrodne, buntovne...

Foto: Arhiva Profil
24.02.2021.
u 10:54

Nježno i hrabro, zabavno i tragično, roman koji budi svijest... sve je to “Djevojka, žena, drugo” (Profil, urednica Alica Gracin, prijevod Davorka Herceg-Lockhart, 129 kuna), roman za koji je britanska književnica Bernardine Evaristo dobila Nagradu Booker za 2019. godinu. Priča je to o ženama, od tinejdžerica do prabaka koje imaju više od 90 godina, o ženama koje su bile prije njih, onima koje nastavljaju “lozu”, onima izgubljenim u svijetu, onima izgubljenim u svojoj obitelji, ali i onima koje se traže unutar svog tijela, spola, roda...

Veliki je ovo roman koji govori o Britaniji (i svijetu) današnjice, ali i ranama koje nosi iz doba kolonijalizma, prijeziru prema onima koji su druge boje kože, odbacivanja onih koji su drukčiji... Autorica piše o ženama današnjice, iako se u prvom redu bavi ženama kojima i sama pripada, ona jest Britanka, ali majka joj je Engleskinja, a otac Nigerijac.

U mnogočemu ovo je priča o ženama koje se svim silama moraju boriti za svoje mjesto u svijetu, o potlačenim ženama. To je danas ponovno vrlo aktualna tema i svi će se olako upustiti u rasprave svih vrsta o potlačenosti žena. I sve su te priče stvarne, ali ova knjiga upozorava na nešto mnogo gore: način na koji su potlačene crne žene, one miješane krvi, ali i one koje su (politički nekorektno rečeno) obične i one koje to nisu.

Pred svima koje su drukčije po najrazličitijim pitanjima (zbog seksualnog opredjeljenja, transrodnosti, nedostatku identiteta jer su posvojene...) zapravo je najveća borba. Ali borba koja se uvijek na kraju isplati. Autorica je za priču o dvanaest nevjerojatnih žena, u konačnici se sklapa i priča o njihovim međusobnim (ponekad vrlo iznenađujućim) vezama, odabrala i vrlo zanimljivu formu. Sve u njihovim pričama teče kao i život sam, bez velikih slova, zareza i točke na kraju rečenice. No čitatelj se ne treba brinuti zbog toga, ovo je doslovno roman koji se ne ispušta iz ruku i koji na jedan sasvim nov način govori o tome što je to ženskost i kakve sve izazove sa sobom nosi. One na koje većina nas nikada nije ni pomislila.

Komentara 2

DL
dvanaest_legija
12:14 24.02.2021.

Bijeli heteroseksualni muškarac, lijek za sve perverzije modernog društva!

MI
MiloDijete555
12:51 24.02.2021.

Mi bi htijele biti jednake, ALI samo kada to nama paše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije