Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Želite li da vaše dijete nauči francuski na veseo i zanimljiv - lakši način? Priključite nam se u Malom kazalištu na francuskom jeziku – Le Petit Théâtre!

Malo kazalište
Foto: J.Frangen/Arhiva Malo kazalište
1/3
06.10.2021.
u 16:37

MALO KAZALIŠTE - LE PETIT THÉÂTRE - učenje francuskog kroz glumu za osnovnoškolce poziva vas na Dan otvorenih vrata/ogledni sat u Gundulićevoj 55, u petak 8.10. u 17h

Malo kazalište ove godine slavi 10 godina postojanja i posebne metode učenja jezika kroz glumu. Počelo je s radom 2011. godine u Waldorfskoj školi u Zagrebu, gdje su se  jezični tečajevi  francuskog i talijanskog jezika  provodili metodom učenja uz pokret, emociju i glumu, uz vodstvo prof. Marije Vukelić. Proces učenja stranoga jezika teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u svakodnevnim situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem. Djeca na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju. Uz ponavljanje i pokret, spontano razumiju. U metodi nema knjige, nema zadaće. Okvirni tekst scenarija odabrane priče za završnu predstavu tijekom godine se prilagođava skupini djece koja glumeći uče. Tijekom školske godine djeca „scenaristički“ i „scenski“ pridonose razvoju predstave,  katkada sami dorade svoj lik i priču okrenu u nekom neobičnom (neplaniranom) smjeru. Do 4. razreda se ne uče sustavno gramatička pravila, ali se sama nametnu, kroz govor i glumu - i ostanu. Od 5.razreda, kada dijete ima sustav materinskog jezika već posložen, lakše je objasniti gramatičke strukture na stranom jeziku.

Kako se uči u Malom kazalištu?

Kroz pokret i emociju strani jezik se razumijeva na intuitivnoj razini, djeca počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja – osnovnoškolskom razdoblju.  Prve četiri godine djeca nemaju nikakav kontakt s pisanim tekstom -  osim što sami, u bilježnicama, crtaju scene i napišu neke riječi, rečenice. Bilježnica tako postaje slikovnica, po kojoj onda ponavljamo do same predstave, a predstava  je tada  pokazatelj znanja (i snalaženja) naučenoga tijekom školske godine.

Foto: J.Frangen/Arhiva Malo kazalište

Tijekom godine nema zadaća, na kraju godine nema klasične diplome. Diploma je kazališna predstava na daskama koje život znače, a prikazuje  se (od 2012.) u okviru dječje priredbe prema originalnoj ideji prof. Marije Vukelić i Le Petit Théâtre: La vie en rose. To je festival male frankofonije  na kojemu sudjeluje  još desetak skupina  djece iz drugih hrvatskih škola i vrtića s učenjem francuskoga jezika, uz potporu Francuskog Instituta u Hrvatskoj. Posljednja dva izdanja su nažalost „preskočena“, u skladu s mjerama na snazi, ali organizatori se nadaju nastaviti s festivalom 2022.   

Zašto kazalište?

Kazalište je susret igre i pedagogije. Uspijeva u onome što drugim metodama ide teže. Pomaže djeci da zavole jezik i da ga uče s osmijehom. Kazališna aktivnost važna je za tijelo, jezik i komunikaciju jer potiče  tjelesni izričaj (gestikulacija, položaji, mimika...);  - usmeni izričaj (dikcija, intonacija, boja glasa, tišina, naglasci ..);  snalaženje u prostoru (kretanje, pokreti, ulasci, izlasci, odnosi s predmetima ...); umjetnički izričaj (ideje oko kostima, ukrasa, ručni rad, ples, glazba) i socijalizaciju (integraciju u skupini, ublažavanje sramežljivosti, "vladanje" osjećajima, kritičnost ...).

Foto: J.Frangen/Arhiva Malo kazalište

Gdje se uči francuski kroz glumu?

Učenje francuskog jezika putem kazališta  - održava se od  jeseni 2021. u Gundulićevoj ulici u Zagrebu,  u prostorima Privatne umjetničke gimnazije.  Nastava se odvija utorkom i četvrtkom u poslijepodnevnim satima. Ogledni sat - dan otvorenih vrata je u petak, 8.10, od 17-18h (obavezna najava dolaska na e-mail). Više informacija pitajte na malo.kazaliste@gmail.com ili pogledajte na facebooku.

Direktorica i voditeljica tečajeva je Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti; nositeljica ordena Ministarstva obrazovanja Rep. Francuske „Palmes Academiques“ za zasluge u promicanju francuskoga jezika. Metoda učenja kroz kazalište  „Malo kazalište “ je dobila priznanje Europske oznake jezika 2014.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije