Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT

Zbor HRT-a vrhunskom izvedbom zborske literature zadivio Bečane

zbor hrt-a
Foto: Snježana Herek
1/2
29.11.2013.
u 21:04

Ovaj, po mnogo čemu, jedinstveni zbor zavidno visoke vokalno-tehničke razine izvođenja, impresivno je izveo djela hrvatskih i svjetskih autora zborske literature

Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića reprezentativnim se je programom i izborom djela prilagođenih nadolazećem Adventu i Božiću predstavio u četvrtak navečer u jednoj od najljepših i najakustičnijih crkvi u Beču, crkvi sv. Petra.

Ovaj, po mnogo čemu, jedinstveni zbor zavidno visoke vokalno-tehničke razine izvođenja, impresivno je izveo djela hrvatskih i svjetskih autora zborske literature u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela 21. stoljeća: Julija Skjavetića, Igora Kuljerića, Antona Brucknera, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Erica Whitacrea, Valentina Silvestrova te nepoznatih autora.

Koncert sakralne i duhovne tematike počeo je hrvatskom skladbom nepoznatog autora „Evo je prišal. Blagoslovimo Gospodina“, a završio Silvestrovom „Alelujom“. Visoka profesionalnost i kvaliteta izvedbe iznimno zahtjevnog programa namijenjenog glazbenim znalcima te sjajan umjetnički dijalog zbora i dirigenta oduševili su bečku publiku.

Buran i dugotrajan aplauz koji se je prolomio crkvom te pozivi na „bis“ bila im je nagrada za velebnu koncertnu večer koju su, između ostalog, obilježile Kuljerićeva skladba „Križu daj nam ti milosti“ u nadahnutoj izvedbi muškog djela Zbora HRT-a, nagrađeni Skjavetićev „Ego sum qui sum“ s tri različita primjera sakralne glazbe te motetima, Mozartovo „Ave Verum Corpus“, potresna Whitacreova skladba „When David Heard“ te antologijska Brucknerova „Ave Maria“.

Zbor se je odužio publici glazbenim dodatkom „Voda zvira iz kamena“ Josipa Štolcera Slavenskog. Koncert je održan u sklopu 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, čiji je organizator Muzičko-informativni centar Koncertne direkcije Zagreb na čelu s umjetničkim ravnateljem festivala Davorom Merkašom.

„Obzirom da idemo ususret Adventu i Božiću sastavili smo prigodni program koristeći u većem dijelu skladbe hrvatskih autora te nešto internacionalnih i spojili ih napravivši luk od 700 ili 800 godina“, rekao je maestro Bilić za Večernji list nakon koncerta, dodavši kako će Zbor isti program za dva dana izvesti i u Varaždinu. Napomenuo je kako Zbor kroz ciklus Sfumato u posljednjih petnaest godina stekao ne samo veliki repertoar nego i iskustvo i autoritet.

„Današnji koncert bio je spoj hrvatskih skladatelja s austrijskim, primjerice Brucknerom, Mozartom i mišljenja sam da je taj odnos ravnopravan“, istakao je, zahvalivši umjetničkom ravnatelju festivala Merkašu da je upravo Zbor HRT-a uvrstio u ovogodišnji program u Beču. Istakao je kako je vrijednost i čar ovog festivala u sustavnoj promociji hrvatske glazbene baštine u inozemstvu koja je kvalitetna ali nedovoljno poznata Europi.

Koncertu je bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber.

Zbor HRT-a osnovan je četrdesetih godina prošlog stoljeća. Posebnu pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine. Ugled je stekao na brojnim zapaženim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i kroz suradnju s poznatim hrvatskim dirigentima i svjetski poznatim solistima. Šef-dirigent Zbora Tonči Bilić, jedan od najsvestranijih hrvatskih dirigenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije