Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrael u Zagrebu

Zbog zatajenja tehnike Zagreb je vidio novu verziju "Kerbera"

Kerber
27.05.2013.
u 17:24

Publika je fresco jedva pustila da ode sa scene, a oni kažu da je zagreb plesni grad jer ovdje ljudi znaju što je ples, ali ga gledaju otvorena srca

Još su se tresle ruke izraelskog koreografa Yorama Karmija kada smo s njim razgovarali nakon što je plesna grupa Fresco predstavom “Kerber” otvorila 30. tjedan suvremenog plesa, što je ujedno bilo i njihovo gostovanje na Tjednu izraelske kulture.

Stvoreno u Zagrebu

U naletu adrenalina koji nije tako lako popuštao Karmi je stalno ponavljao: “Vratit ćemo se u Zagreb! Ponovno ćemo plesati ovdje!”, a iza te euforije skrivala se drama koja je umalo zaprijetila uspjehu predstave koju je zagrebačka publika ispratila ovacijama. Naime, plesna priča o mitskom troglavom psu, čuvaru ulaza u podzemlje, koncipirana je uz pomoć pokretne platforme. Njene je uloga izuzetno važna jer plesači podjednako plešu na njoj kao i na ostatku “nepomične” scene, a posebno je dojmljiva na početku i kraju predstave, kada na njoj mrtvi stižu u podzemni svijet pod strogom paskom Kerbera. No deset minuta prije početka zagrebačke izvedbe ustanovljeno je da motor platforme ne radi. Zbog toga je koreograf cijelo vrijeme iza scene pazio na plesače te je doslovno na licu mjesta, šapćući iz mraka, koreografirao novi kraj predstave. Zagreb je tako vidio jedinstvenu verziju predstave koja na najbolji mogući način svijetom pronosi slavu te vrhunske umjetničke domete izraelskog suvremenog plesa. Nezgoda je samo potvrdila sve čari plesa jer čak ni profesionalci u publici (porazgovarali smo s nekoliko drugih koreografa) nisu na izvedbi uspjeli primijetiti da nešto nije u redu.

Ljubav na prvi pljesak

Na prigodnom koktelu, kojim su proslavljeni početak 30. tjedna suvremenog plesa i suradnja s Tjednom izraelske kulture, i plesači su rekli da od 26. svibnja 2013. Zagreb u njihovim mislima nosi epitet plesnog grada:

– Ovaj grad ima posebnu publiku, onu koja zna što je ples, ali koja ga gleda otvorena srca – rekao nam je Adi Shimshi. Nažalost, nisu imali vremena uživati u gradu koji im je postao ljubav na prvi pljesak. Kući su krenuli već u ponedjeljak ujutro, a dok ovo čitate, oni su u Tel Avivu i rade na novoj predstavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije