Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni pothvat

Zbog kanonskih knjiga Prosperov Novak završio je u zatvoru

Davor Puklavec/PIXSELL
11.05.2023.
u 11:13

U Društvu hrvatskih književnika predstavljeno je 12 knjiga iz biblioteke Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti

Čak dvanaest knjiga iz biblioteke Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti javnosti su u Društvu hrvatskih književnika predstavili izvršni voditelji i glavni urednici te pretežni autori edicija prof. dr. sc. Viktoria Franić Tomić i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Slobodan Prosperov Novak. Iza projekta koji bi trebao imati pedesetak svezaka stao je Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu čiji je dekan, akademik Stjepan Ćosić pohvalio širok koncept projekta koji je nazvao kapitalnim nizom knjiga.

– Ovom edicijom hrvatska scena dobiva prototip budućeg sveučilišnog izdavača – rekao je brojnoj publici S. P. Novak, koji je objasnio i zašto je zbog tog projekta završio u zatvoru.

– Do toga je došlo kada su bivši dekan i bivša uprava Hrvatskih studija pokušali Ministarstvu znanosti i obrazovanja vratiti novac dobiven za ovaj projekt. Kada smo istraživali zbog čega se nije htjela raspisati javna nabava za tisak knjiga, jedna djelatnica fakulteta optužila me da sam joj ozbiljno zaprijetio pa sam jednu noć proveo u zatvoru – rekao je S. P. Novak.

Za knjige iz edicije rekao je da su za tisak bile spremne još 2015. godine, ali da je trebalo naći financijera.

– I našao sam ga u čovjeku koji nije previše govorio, a kada me sreo, nazvao me legendom, u Milanu Bandiću. Dolaskom na vlast Tomaševića, Sandre Benčić i Rade Borić projekt je zaustavljen, ali sada ide dalje zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja – rekao je S. P. Novak, koji je poručio da za buduće knjige trebaju suradnike i istraživače, a misle obuhvatiti ne samo književnost nego i glazbu, film, gastronomiju... Napomenuo je i da su dosad objavljene knjige plod kućne radinosti, a posebno je pohvalio knjigu uglednog znanstvenika Ennija Stipčevića "Hrvatska glazba ranog novog vijeka".

– Neki će reći da je ovo retrogradni projekt, ali kada je sve u svijetu novo, dobro je katkad biti i retrogradan – rekao je S. P. Novak.

Viktoria Franić Tomić rekla je da baš sve što se u životu desilo njenom književnom i životnom suputniku S. P. Novaku, dakle i dobro i zlo, ima težinu.

– On je čak završio u zatvoru jer su neki htjeli spriječiti tisak ovih knjiga. Ali knjige su tiskane i radosna sam da su objavljene u nakladi Hrvatskih studija. Studija koji su važni zbog svojih profesora i studenata, a ne zbog uprave. Ne čudi što katkad i studenti i profesori zajedno završe u Potjeri. Ove su knjige dio elitne kulture, ali u njima ima i popularne kulture – rekla je profesorica Franić Tomić.

S. P. Novak potom je publiku pozvao za trpezu u, kako je rekao, salone Društva hrvatskih književnika, ali i na kupnju knjiga koje su prodavane uz popust od 75 posto. 

Komentara 1

ČE
četvrti
23:17 13.05.2023.

Pa zašto u tekstu nije napisano kojih je to 12 knjiga, barem njihovi naslovi i autori. Mora da se novinar priklonio Tomaševiću, Borić i Benčić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije