Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blago iz splitskog tinela

Zbirka dr. Mladena Jukića pokazala dio baštine koju čuvaju Splićani

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
10.08.2023.
u 10:46

Na izložbi zbirke dr. Jukića, koja ostale ovorena do 3. listopada, posjetitelji mogu vidjeti djela slikara koji pripadaju različitim generacijama, zemljopisnim i kulturnim krugovima

U organizaciji Muzeja grada Splita, u Galeriji Emanuel Vidović otvorena je izložba "Blago iz splitskog tinela – Zbirka dr. Mladena Jukića". Autorica Nela Žižić je s Helenom Tresić Pavičić napravila i likovni postav.

– Ovo je prva u nizu izložbi koje se vezuju za djela iz privatnih zbirki. Riječ je o suradnji javnih ustanova i privatnih osoba – kaže Vesna Bulić Baketić, ravnateljica Muzeja grada Splita. Ističe pojam mecenarstva i brige o umjetničkim djelima. Izložbe iz privatnih zbirki nisu samo izlaganja i uživanja nego i pogled na ondašnje prilike. Kod ovakvih izložbi, naglašava ravnateljica, bitan je odnos kustosa i osobe koja ima zbirku, a u Splitu i prostor. Kako se radi o Galeriji Emanuela Vidovića, on ugošćuje drugog umjetnika pa imamo susret autora. Iznimno emotivan bio je na otvaranju dr. Mladen Jukić.

– Ovdje je šezdesetak umjetnina, a uvijek sam birao ono što je upalo u moje oko, otkrio je novinarima akcentirajući Jakova Pavića za kojeg tvrdi da je sjajan, slojevit i neponovljiv slikar, ali nažalost podcijenjen.

Ideja o ciklusu izložbi "Blago iz splitskog tinela" nastala je iz želje da se javnost upozna sa slabo poznatom umjetničkom baštinom koju čuvaju Splićani. U mnogim zbirkama krije se likovno blago čije je poznavanje i čuvanje od lokalnog, ali i nacionalnog značaja.

1/3

Zbirka dr. Jukića ukazuje na nagnuće prema umjetnicima mediteranskog izričaja. Tu su veterani, predstavnici hrvatske moderne, Emanuel Vidović i Jerolim Miše, intimisti Antun Motika, Antun Mezdjić, Slavko Šohaj i Edo Kovačević, koloristi dubrovačkog kruga, poznati trolist Ivo Dulčić, Antun Masle i Đuro Pulitika te mlađi Josip Trostmann i Josip Škerlj, "gorgonaš" s dva lica Josip Vaništa, predstavnici nadrealističko-fantastične figuracije Miljenko Stančić i Vasilije Jordan, pejzažnog strukturalizma Frano Šimunović i Oton Gliha, semi-apstrakcije Edo Murtić, Ante Kaštelančić i Dalibor Parać, ekspresionisti Ljubo Ivančić i Ivo Šebalj, preteča "nove slike" Đuro Seder... Splitski slikar Jakov Pavić, zastupljen je s dvanaest djela jer je dr. Jukić posebno naklonjen tom skromnom, ali iznimno talentiranom čovjeku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije