Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Završen prvi zajednički hrvatsko-srpski film o Vukovaru

kul-vukovar-txt.jpg
import
13.01.2006.
u 10:09

“Vukovar - posljednji rez” naziv je filma o gradu stradalniku Domovinskog rata, prvom kojeg su zajednički snimali i Hrvatsi i Srbi. Posljednja klapa tog dokumentarca pala je prošlog tjedna, a premijera će biti na zagrebačkom Festivalu dokumentarnog filma u veljači.

Film je podijeljen na tri dijela, svaki u trajanju od 40 minuta. Oko 70 protagonista rekonstruira događaje u razdoblju od prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, koji su se održali u travnju 1990., pa do masovnog pogubljenja u Ovčari u studenom 1991. godine. Završne scene opisuju beogradsko suđenje krivcima za Ovčaru koje se održalo krajem prošle godine.

“Uspjeli smo napraviti film u maniri najboljih dokumentaraca BBC-a. Uložili smo velike napore kako bi imali film bez većeg upliva redatelja, u kojem pričaju isključivo sudionici s obje strane”, izjavio je autor Drago Hedl, urednik Feral Tribunea. Redatelj filma je Beograđanin Janko Baljak.

“Vukovar – posljednji rez autentična je priča koju neki možda neće dobro prihvatiti. No, kakva je to priča koja ne iznosi mišljenje i jedne i druge strane? Htjeli smo iznijeti svjedočanstva što više svjedoka tih događaja, tako da na gledateljima ostane donošenje vlastitog mišljenja”, zaključio je Hedl čije riječi prenosi portal OneWorld SE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije