Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orlando za kraj

Zastava Libertas leti u nebo

'ORLANDO01_nnn_kul_260813'
''
26.08.2013.
u 22:57

Glazbenog Orlanda je izborila mezzosopranistica, prvakinja Zagrebačke opere Dubravka Šeparović Mušović. Njezin je uspjeh to veći što je Orlanda osvojila drugi put, što je dosad, uspjelo samo proslavljenoj pijanistici Dubravki Tomšič

Lepršavo i s dubokom simbolikom baš u duhu Krešimira Dolenčića završile su 64. Dubrovačke ljetne igre. Zastava se nije spuštala s Orlandova stupa, koji (nakon restauracije?!) više ne može izdržati takav teret, nego je pola sata prije ponoći iznesena iz Kneževa dvora i onda puštena u nebo uz pomoć triju velikih bijelih balona. Iznijeli su je glumci predvođeni s Doris Šarić Kukuljicom, a publika je zadovoljno popratila ovu Dolenčićevu novost. No, dramski žiri za Nagradu Orlando očito nije bio oduševljen s tri dramske premijere ovoljetnih Igara pa je nagradu dodijelio gostujućoj predstavi, točnije redatelju Zlatku Svibenu za režiju \"Unterstadta\" u izvedbi HNK iz Osijeka.

Riječ je o predstavi koja je lani proglašena najboljom i dobila nagradu Hrvatskog glumišta, ali i nagradu publike portala Teatra.hr, a dubrovački je žiri istaknuo kako se \"Unterstadt\" može smatrati i dubrovačkom predstavom jer je više nego uspješno inkorporiran u prostor Parka Umjetničke škole.

I zaista, kada je ansambl HNK Osijek stigao u Dubrovnik početkom kolovoza, dvije su noći, (po jedanaest sati svaku) predstavu unosili u novi prostor, a Sviben je i publiku prošetao uz gradske zidine i pružio joj osjećaj ulaska u radni partizanski logor. Na kraju je i Orlando dodan na listu \"odličja\" ove sjajne osječke predstave.

U užem izboru za glazbenog Orlanda bili su i Matija Dedić, Enrico Dindo, sudionici programa Vivaldi-Piazzolla, koncert posvećen Brittenu i pijanist Gergely Boganyi, ali je Orlanda ipak izborila mezzosopranistica rođena u Dubrovniku i prvakinja Zagrebačke opere Dubravka Šeparović Mušović za recital posvećen Milki Trnini koji je izvela s pijanistom Đorđem Stanettijem. Njezin je uspjeh to veći što je Orlanda osvojila drugi put, što je dosad, prema riječima predsjednika žirija Dubravka Detonija, uspjelo samo proslavljenoj slovenskoj pijanistici, također rođenoj u Dubrovniku Dubravki Tomšič.

A prije dodjele nagrada Orlando, o kojima će vodstvo Igara sigurno morati voditi računa pri osmišljavanju sljedećih jubilarnih Igara, izveden je sjajno zamišljen koncert Vivaldi vs. Piazzolla. Ispred Kneževa dvora Zagrebački kvartet saksofona uz odličnu marimbisticu Ivanu Bilić naizmjenično su izvodili Vivaldijeva Četiri godišnja doba (u obradi Dragana Sremca i Ivane Bilić) s Četiri godišnja doba Buenos Airesa koja je skladao Astor Piazzolla. U Piazzollinu su djelu koji je aranžirao Leonid Desyatnikov nastupili sjajni Komorni gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži s dubrovačkom violinisticom Đanom Kahriman, a pod ravnanjem Pavla Zajceva. Spoj Vivaldija i Piazzolle bio je pun pogodak, kao što je puni pogodak nastup Ibrice Jusića u ponoć na skalama crkve sv. Vlaha.

Legendarni Ibrica Jusić pjevao je i svirao puna dva sata, da bi program završio svojom \"Mačkom\", a posebno je zahvalio intendantu Dolenčiću što mu je dopustio nastup na završetku Igara.

– Moram se sada napjevati, jer tko zna kada ću sljedeći put dobiti ovakvu priliku – poručio je Jusić publici koja se ni u pozno vrijeme nije micala sa stradunske piste. Pa valjda će biti prilike na sljedećim, 65. igrama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije