Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ravnatelj Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca o svojim glumačkim i poduzetničkim uspjesima:

Žarko Radić: U Kanadi sam proizvodio ormare, a u Rijeci kanim puno kazalište

kul_zarko_tx_1.jpg
Foto: Pero Lovrović
23.02.2008.
u 15:28

Tomo Jurak zarobio je mnoga srca TV-gledateljica pa su ostavljale sve kućanske poslove kada je na televiziji počinjala "Villa Marija". Utjelovio ga je šarmantni Žarko Radić kojemu su se ubrzo, nakon što je pjena s te sapunice nestala, divili i plesni fanovi kada je s Ivanom Antinac zanosno klizio podijem u prvoj sezoni emisije Ples sa zvijezdama. U riječkom HNK Ivana pl. Zajca već tri godine ima svoju vjernu publiku, a u Gorskom kotaru i danas pričaju o Jastrebu kojega je prije 37 godina glumio u "Kapelskim krijesovima".

- Svi me pamte po toj ulozi, a ja sam već 1971., kao student druge godine glume, dobio jednu od glavnih uloga u filmu Vojislava Berčića "Prvi splitski odred". Bio sam dobar, mladi partizan, kakvi su partizani u svim filmovima morali biti, i ta je uloga bila vjerojatno presudna za lik Jastreba. Možete zamisliti Splićanina u snijegu do koljena i na skijama, ali i danas se s nostalgijom sjećam toga snimanja - kaže Radić, koji je prije nekoliko dana postao ravnatelj Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.

Osim darom za glumu, priroda ga je obdarila i poduzetničkim duhom pa je vjerojatno i to bio razlog za odluku intendantice Nade Matošević da ga imenuje ravnateljem Drame jer su na tome mjestu danas menadžerske sposobnosti i te kako važne.

- Zbog Nade sam mjesto i prihvatio jer ona njeguje timski rad. Dogovara se, a ne naređuje, a ja volim imati mnogo slobode u radu. Možda sam to prihvatio i zato što sam uz glumu uvijek radio i nešto sa strane. Već početkom 80-ih godina sam u Staroj Pazovi, gdje je porez bio manji nego u Beogradu, imao tvornicu plastičnih predmeta. To mi je uz glumu bio hobi koji mi je osiguravao financijsku neovisnost - odaje nam svoje tajne.



S Terazija u Kanadu
Najdulju glumačku karijeru ostvario je u Beogradu, gdje je nakon Akademije bio član Pozorišta na Terazijama, glumio u Pozorištu Zvezdara, a onda je nastupilo osam glumački "gladnih" godina jer je 1991. sa suprugom, dvoje djece i šest kovčega otišao u Montreal.

- U Beogradu sam proveo više od pola života. Došao sam sa 19 godina, a otišao sa 41. Tada se iz Beograda lakše moglo otići u Kanadu nego u Hrvatsku. Kako ne možete od stranca očekivati da jezikom vlada tako dobro da može glumiti, a od nečega se moralo živjeti, snašao sam se i otvorio malu tvornicu namještaja. Osam godina bio sam samo tvorničar, proizvodio sam stolce i ormare, a onda sam 1999. odlučio sve to napustiti i vratiti se glumi. Novi početak bio je u splitskom HNK - priča Radić.

Iako iz Kanade nije ponio čak ni jedan stolac koji bi ga podsjećao na to vrijeme, ipak ima nešto što ga veže uz američki kontinent:

Dvojno državljanstvo
- Moja obitelj ostala je tamo i živi u SAD-u, a i ja imam dvojno, kanadsko-hrvatsko državljanstvo, pa se uvijek mogu vratiti.

Čini se da je zadnjih godina poduzetnika ipak pobijedio glumac, ali ne posve.
- U Rijeku me pozvala Mani Gotovac. Kada sam došao u Split, ona je tamo bila intendantica i dobro smo se razumjeli. Mani cijenim kao posebnu kazališnu ličnost, a iznad svega cijenim njezine projekte. Godinu i pol nagovarala me da Split zamijenim Rijekom, prihvatila moj uvjet da glumim u najviše dvije premijere tijekom jedne sezone, a kako ja nisam "po profesiji" Splićanin, Rijeku sam prihvatio kao svoj grad. Još samo da maknu rafineriju s Mlake i umjesto pogona naprave šetalište uz more.

Salon zalog za starost
Žarka Radića, čini se, vole sve žene ovoga svijeta, bez obzira na godine i profesiju. Mani Gotovac, poznata po tome da nerado ispunjava uvjete, njegove je prihvatila. Nakon Galiana Pahora, koji je bio posve drukčija osobnost, Nada Matošević ponudila mu je mjesto ravnatelja Hrvatske drame. Žene su navijale za njega dok je sudjelovao u Plesu sa zvijezdama, a on im se odužio novim poduzetničkim biznisom. Otvorio je u Rijeci Beuty centar u kojemu Riječanke uživaju u solariju, pod haubama, na stolu za masažu i u kozmetičkim uslugama.



- Pustimo salon. To je zalog za starost jer se od mirovine ne može živjeti. Pričajmo o glumi i kazalištu, otklonio je svako sljedeće pitanje o novom poduzetničkom koraku.
U kazalištu se popeo stubu više od pozornice. Sada je ravnatelj, ali ne odustaje od glume, iako je pitanje hoće li se na sceni moći suzdržati od šefovanja.

- Ja sam prije svega Žarko Radić, a sada sam trenutačno ravnatelj. Razlika je u samo malo većoj plaći. Na pozornici ću biti samo glumac. A ne odustajem ni od serija i filmova. Samo da do svibnja povežem sve konce ovog našeg kazališnog pogona - kaže Radić.
I opet spominje pogon. Kao da negdje u njemu već tinja iskra neke nove tvornice...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije