Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Žar ptica se seli na YouTube. Dječje kazalište izgubilo je 97 posto prihoda

Premijera nove predstave Žar ptice "Hoću-neću" donijetla je veliku novost u to popularno dječje kazalište. Od sada svi mališani predstave mogu pratiti na YouTube kanalu kazališta.
20. listopada 2020. u 10:08 0 komentara 250 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

“Dječje igre biti mora” pjevaju junaci nove dječje predstave Žar ptice. I u pravu su. Predstava “Hoću – neću” Vesne Kosec-Torjanac, u režiji Dubravka Torjanca, na vizualno uzbudljiv način priča baš o igri, tom čarobnom sastojku svakog djetinjstva, a namijenjena je najmlađoj djeci, od tri godine naviše. Njena premijera donijela je još jednu veliku novost u ovo popularno kazalište.

Jasen Boko Stanje u kulturi nije dobro. Ali kultura se uvijek zna izboriti za svoje mjesto u društvu

Naime, zbog epidemiološke situacije, premijeru je u samoj je dvorani pratila tek manja skupina djece s roditeljima, dok su sva ostala bila u sigurnosti svojih domova i gledala izravni prijenos izvedbe na YouTube kanalu ovog kazališta.

– Ne može se sada drukčije. Evo i ja kod kuće ima trogodišnjaka koji je “zinuo” na prve scene i pred kompjutorom odgledao predstavu do kraju – kaže Drago Utješanović, ravnatelj ovog kazališta. No, priznaje Drago da je za njega online kazalište, isto što i online tečaj plivanja, ali ovo je vrijeme kada treba pronaći nove mogućnosti da djeca ostanu vezana za teatar.

Tako odnedavno Žar ptica ima i ‘matineju’ petkom u pet pedeset pet. Poziv je to u kazalište za djecu i roditelje u posve novom terminu, na samom početku vikenda. I u tom terminu Žar ptica nudi naslove koji su namijenjeni starijoj djeci, jer baš se ovo kazalište može pohvaliti repertoarom u kojem nisu samo bajke i lektirni naslovi. U teškoj situaciji s kojom se zbog pandemije koronavirusa nose sva kazališta posebno je teško baš onima koji rade za djecu. Naime, pred njihovim zgradama više nema kolona autobusa, u njihovim dvoranama više se ne čuje vesla graja nekoliko razreda jer djeca iz vrtića i škola više ne dolaze organizirano u kazalište.

– Čak 97 posto našeg prometa i prihoda od ulaznica čine upravo ti organizirani dolasci djece, dok je prihod od ulaznica u slobodnoj prodaji od tri do pet posto – kaže Drago Utješanović te dodaje kako je to nužan novac kazalištu unatoč prihodima koje dobiva po svom statusu gradskog kazališta, te objašnjava:

Josipa Bilić (Marica) i redateljica Petra Radin operna bajka "ivica i marica" Petra Radin: "Nikad nam nije bilo teže raditi, ali ni solidarnije"

– To nije samo novac koji se dalje ulaže u program, u nove predstave. To je i novac kojim se održava zgrada kazališta, od kojeg se krpa krov, atestiraju aparati za gašenje požara...Ali, naravno, koji ravnatelj škole ili vrtića sada može riskirati da se djeci nešto dogodi.

Na sreću, Žar ptica još uvijek igra na gostovanjima, a Utješanović kaže da mu se čini da su male sredine, gradovi i mjesta s manjim brojem stanovnika, zaštićenije, pa ih tako i dalje zovu da igraju kod njih. Tako će ovih dana hit-predstava “Ako kažeš, gotov si!”, koja govori o vršnjačkom nasilju, na put u Delnice, a “Mrvice iz dnevnog boravka” Sanje Pilić baš danas gostuju u Vojniću.

Na pitanje o planovima i novim projektima Utješanović kaže da je u ovoj situaciji gotovo nemoguće planirati, a i da mu se čini kako je, ne samo opasno planirati velike ansambl-predstave već je i “šteta” igrati ih pred polupraznim dvoranama.

Objašnjava da će se, unatoč činjenici da o radu na novim predstava ovise brojne umjetničke egzistencije, okrenuti manjim, komornijim djelima, a baš takva je i “Hoću – neću”, koja je ponovno na repertoaru ovog kazališta u nedjelju 25. listopada (u 11 sati).

kazalište luda kuća Broadwayski redatelj i autor slavnog Cirque du Soleila režira predstavu u Hrvatskoj

U priči o dječjoj mašti koja nema granica, i igri na koju današnja djeca kao da su zaboravila, a koja nastaje doslovno ni iz ičega, igraju: Amanda Prenkaj, Tena Antonija Torjanac, Berislav Tomičić i Marko Hergešić. Uz njih će djeca uživati u veselom, šašavom i šarenom svijetu, a roditelj u pratnji možda će nakon predstave lakše podnijeti ono “neću!” tako drago baš svakom djetetu. Jer dječjeg kazališta baš kao i dječje igre – biti mora!

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.