Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Dublin Street"

Zar divlji seks nije moguć u okvirima životnog hedonizma?

'dublinstreet3D_nnn_kul_1507'
''
17.07.2013.
u 23:21

Čitatelj se tako zapita zar zaista nitko od autora ne može pisati o divljem seksu u okvirima običnog dobrog provoda? Ili nam to svi oni samo vrlo perfidno žele poručiti da se u običnim životima moramo snaći s nekim običnim seksom?

Ona je mlada književnica koja piše svoj prvi roman. Doseli se u sjajno uređen stan u Dublinu, a njena cimerica ima neodoljivo bogatog – i isto toliko seksi – brata. Nakon fatalnog susreta slijede stranice poprilično predvidljivog zapleta prepune seksa. To je najnoviji ljetni hit biblioteke Fokus, roman \"Dublin Street – opasna žudnja\" Samanthe Young (urednica Vlatka Hercigonja, prijevod Bisera Fabrio, cijena 99 kuna) na kojem stoji i preporuka \"od izdavača Pedeset nijansi sive\".

Erotizirani ljubić

Na prvi je pogled, dakle, jasno da je riječ o još jednom djelu iz obitelji erotiziranih ljubića koji trenutačno u svijetu, ali i kod nas obaraju rekorde čitanosti i stvaraju liste čekanja u gradskim knjižnicama. Sama naslovnica obraća se publici koja traži baš to, a statistike kažu ženama bez obzira na dob, obrazovanje, posao, bračni status...

Nakon što su tone papira već potrošene da se rasvijetli novi fenomen i nakon što su seksolozi cijelog svijeta u televizijskim talk-showovima već razmijenili mišljenja na temu što to nedostaje suvremenim ženama da utjehu traže u pričama koje nemaju veze sa stvarnošću (ako u jednadžbu ubacite i vampire, onda ni s mozgom), novi naslov iz serije idealni je poligon da se na njemu analizira neokonzervativizam koji te knjige iskazuju.

Roman \"Dublin Street\" ponavlja priču o mladoj (ovog puta ne i toliko neiskusnoj djevojci) i superuspješnom i isto toliko bogatom biznismenu. Na stranu što je on sve blago skupio prije dvadeset i osmog rođendana (kako bi drugačije opstao u priči gdje za \"oporavak\" od jedne runde seksa ima u prosjeku tek pola stranice), ono što uznemiruje jest emocionalna oštećenost likova u svim tim pričama. Oni, naime, nose težak emocionalni teret iz svoje prošlosti, često na granici dijagnoze. Ovdje je ta emocionalna trauma nastala nakon što je glavnoj junakinji u prometnoj nesreći poginula cijela obitelj, a ona završila kod kojekakvih udomitelja, dok je, primjerice, u serijalu \"Crossfire\" Sylvije Day oboje junaka u djetinjstvu bilo seksualno zlostavljano.

Perfidne poruke pisaca

Isto tako, ako ne i gore, u ranom djetinjstvu i ranoj mladosti prošao je junak književnice E. L. James u \"Pedeset nijansi sive\". Čitatelj se tako nužno zapita zar zaista nitko od autora ne može pisati i razmišljati o divljem seksu u okvirima životnog hedonizma ili običnog dobrog provoda? Ili nam to svi oni samo vrlo perfidno žele poručiti da se u običnim životima moramo snaći (i zadovoljiti) s nekim običnim seksom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije