Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK

Zagrebački ljubitelji baleta u subotu gledaju Don Quijotea

don quijote
arhiva VL
01.06.2010.
u 11:03

Balet je koreografirao gost iz Francuske Patrick Armanda, koji je nekad plesao i sa slavnim Nurejevom, a 1988. godine britanski časopis Dance and Dancers proglasio ga je najboljim plesačem godine.

U subotu, 5. lipnja u HNK Zagreb  bit će premijerno izveden balet Don Quijote Ludwiga Minkusa u koreografiji gosta iz Francuske Patricka Armanda.

Patrick Armand rodio se u Marseilleu. Balet je počeo učiti kod svoje majke Colette Armand, Rudija Bryansa i u baletnoj školi Rolanda Petita. Godine 1980. osvojio je Prix de Lausanne, stipendiju poznatog međunarodnog baletnog natjecanja mladih plesača. Godine 1981. angažiran je u Baletu Theatre Français u Nancyju, gdje 1983. postaje prvi plesač. Iste je godine nominiran za nagradu "Laurence Olivier" za ulogu u baletu Pjesme putnika Mauricea Bejarta, u kojemu je nastupao uz Rudolfa Nurejeva.

Od 1984. član je London Festival Balleta (danas English National Ballet), kojim ravna Peter Schaufuss. Interpretirao je mnoge velike klasične uloge, uključujući Romea u Romeu i Juliji,  Lenskog u Evgeniju Onjeginu Johna Cranka, Frederica u Arležanki Rolanda Petita, Anubisa u Sfingi Glena Tetleyja, Apolona u Apolonu Muzagetu Georgea Balanchinea i dr.

Za ulogu Siegfrieda u Labuđem jezeru u koreografiji Natalije Makarove 1988. godine britanski časopis Dance and Dancers proglasio ga je najboljim plesačem godine. Godine 1990. pridružio se Bostonskom baletu, u kojemu ostaje devet godina. Na poziv Dereka Deanea 2000. godine, ponovno je angažiran kao prvak u English National Balletu, a zatim gostuje u velikim svjetskim baletnim kazalištima.  Od 2006. radi kao baletni majstor i glavni pedagog u baletu milanske Scale, gdje je postavio Giselle Adolphea Adama, obnovio koreografiju Rudolfa Nurejeva za Don Quijotea Ludwiga Minkusa, Balanchineovu koreografiju Apolona Muzageta, Burgmeisterovo Labuđe jezero te surađivao s Johnom Neumeierom na stvaranju baleta Dama s kamelijama na glazbu Fredericka Chopina i Rolandom Petitom u stvaranju baleta Carmen Georgesa Bizeta i baleta Pink Floyd na glazbu kultnog sastava Pink Floyd.

Ovo mu je prvi rad sa zagrebačkim baletom, a u Don Quijoteu plešu: Tamás Nagy, Yuka Ebihara, Ilir Kerni,  Benjamin Duran,  Andrej Barbanov...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije