Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzički biennale

Zagrebačka filharmonija od salse do otkrivanja glazbe svemira

'09.04.2013., Zagreb - U velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog odrzana je proba Zagrebacke filharmonije za koncert na Muzickom biennaleu.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
11.04.2013.
u 09:00

Praizvode se djela Danijela Legina, Tomislava Olivera, Davorina Kempfa i Milka Kelemena

Ako su Beethoven i Brahms kruh svagdašnji simfonijskih orkestara, onda je Zagrebačka filharmonija protekla dva tjedna bila na specijalnoj dijeti. Na "Koncertu za život" u sjećanje na Anu Rukavinu i Vjekoslava Šuteja filharmoničari su prošlog petka svirali salsu, da bi se ovaj tjedan bacili na nešto potpuno drugačije: suvremenu glazbu za 27. Muzički biennale Zagreb!

Filharmonija je tradicionalno vjeran partner MBZ-a, ali ove će godine dati nadprosječno velik doprinos. Program sutrašnjeg koncerta u Lisinskom sastoji se isključivo od praizvedbi novih djela hrvatskih skladatelja.

Noćne more i ushićenja

Takvi su koncerti za dio glazbenika noćna mora. Nova djela su neistražena zemlja, često obrasla takvim gustišem od nota da bi za probijanje korisnija bila mačeta nego gudalo. Ipak, u pomlađenim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije više je onih kojima takvi programi predstavljaju izazov i uzbuđenje. Takav pristup preporučamo i publici. Umjesto skladbi koje svi već znamo, svako novo djelo pred nas donosi novi svijet, bez ikakvih obećanja i jamstava, ali s uvijek prisutnom mogućnošću da ćemo biti iznenađeni, možda zgroženi, a možda i ushićeni.

Pod ravnanjem na tom polju vrlo iskusnog francuskog maestra Luce Pfaffa Filharmonija je ovaj tjedan svladavala četiri vrlo opsežne, zahtjevne i različite skladbe kao što su različiti i njihovi autori. Najmlađi je Tomislav Oliver koji je uglazbio duhovne stihove hinduističkih svetaca i pjesnika iz 10. i 11. stoljeća. Glazba ima zadatak pojačati mističnost tekstova koje će pjevati mezzosopranistica Ivana Srbljan. Oliverov tek nekoliko godina stariji kolega Daniel Legin nudi nam, pak, ni manje ni više nego vlastitu zvučnu viziju svemira u skladbi astronomskog naslova "Nebula".

Povratak Kempfa na MBZ

Poseban značaj ima prva praizvedba prvog rezidentnog filharmonijskog skladatelja Davorina Kempfa. Taj veliki poznavatelj teorije i čitave glazbene umjetnosti, skladatelj vrlo osebujnog izraza, majstorske tehnike i moćnih gesti predugo je bio odsutan s bijenalskih programa. Vraća se sa skladbom Concerto corale za klavir i orkestar u kojem će solistica biti Mia Elezović. Na kraju tu je i hrvatski skladateljski veteran svjetskog ugleda i osnivač MBZ-a Milko Kelemen. Njegova još neizvedena "Tromberia" iz 2002. najveće zahtjeve postavlja trubaču Vedranu Kocelju. Nakon što je osobno provjerio spremnost i kondiciju svog solista Kelemen je sretno uzviknuo: "On može sve!"

Četiri skladbe, četiri svijeta, bijenalska groznica na vrhuncu! Budite hrabri i zarazite se! Pomoći vam može i razgovor sa skladateljima danas u 13 sati u caffe baru Matis pokraj Lisinskog.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije