Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Film Festival

Za teške socijalne teme potrebno je više od puke dobre volje

Prva dama Dubrave
19.10.2011.
u 18:54

Među osam naslova na Kockicama svježinom se ističu “Prva dama Dubrave” i Utorak”

Među najtraženijim projekcijama u prva dva dana Zagreb film festivala ponovno su bile Kockice, program mladih autora koji predano donosi novosti sa studentske i debitantske scene. Kako je ove godine u taj segment svojim programom ušao i filmski festival u Puli, a zbog sasvim razumljive odluke ZFF-a da ne prikazuju reprize, Kockice su ove godine spale na samo osam filmova. Među njima, nažalost, nije bilo senzacija poput prošlogodišnjeg "I onda vidim Tanju", ali nekoliko naslova svejedno se kvalitetom i originalnošću izdiglo iznad drugih.

Preveliki zalogaji

Prije svega, tu je vrlo svježe, duhovito ostvarenje "Prva dama Dubrave", u kojem pratimo frustriranu tinejdžericu Amru, repericu iz zagrebačkog nižeg radničkog sloja, koja pokušava izgraditi karijeru usprkos socijalnim i obiteljskim prilikama. Redateljica Barbara Vekarić u svojem humoru često pleše na granici pretjerivanja, ali ipak je ne prelazi, vješto koketirajući s emocijama gledatelja. Možda najveću vrijednost ovog filma treba potražiti u činjenici da je autorica uspjela nepretenciozno tematizirati socijalnu svakodnevicu predgrađa, dok su slični pokušaji njezinih kolega završili bez većeg uspjeha.

Debitant Ante Pavlov u svojem "U hotelu" uhvatio se teške teme seksualnog zlostavljanja siročadi, no čini se da je želja bila veća od trenutne kompetencije pa rezultat jednostavno nije uvjerljiv. Dario Lonjak, kojeg pamtimo po vrlo dobrom kratkom dokumentarcu "Srećko", u filmu "Tjelesne tekućine" pozabavio se maloljetničkim nasiljem, no proizvod je nažalost nesuvisao, s lošom glumom, bez čvrste dramaturške niti ili jasne poruke. Time je propustio opravdati povjerenje HAVC-a, koji je njegovu projektu dodijelio 45.000 kuna.

Dobra "Igra tucanja"

Osim socijalnih tema, Kockicama su ponovno dominirali filmovi odnosa među kojima je solidan "Nebitno" Josipa Žuvana, film o neplaniranoj trudnoći u kojem se ističe uvjerljivi Jakov Bilić u ulozi mladića koji se ne želi suočiti s potencijalnim očinstvom.

U pozitivnom sjećanju ostat će nam i "Utorak" Dalije Dozet, koja je pokazala da se iz stoput prežvakanog predloška na zadatku "Igra tucanja" može izvući nešto novo, šarmantno i razigrano. I glumci Katarina Arbanas i Mladen Vujičić uvjerljivi su u ulogama nerealiziranog ljubavnog para, zračeći erotičnim nabojem, zaigranošću i prisnošću.

Projekt Palunko predstavljen je filmom "Kakav divan dan", čija je najjača karika vrlo dobra kamera Dinke Radonić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije