Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POSLIJE Nakon pazinskoga koncerta u Istri (ne)poželjna zvijezda na misi don Puljića

Za oltarom štinjanske crkve pjevali Thompsonove pjesme

21.12.2008.
u 19:39

Subotnji koncert Marka Perkovića Thompsona, kad je riječ o sigurnosti, prošao je gotovo savršeno. To nam je potvrdila policija, koja je u izvještaju nakon koncerta rekla kako je zabilježeno samo jedno remećenja javnog reda i mira, i to pred ulazom u Boćarski dom.

Na Thompsonovom koncertu vrijeđali Damira Kajina i pozivali na ubijanje Srba

Ovogodišnja inventura istarskog poluotoka krcata je skandalima i gafovima

Kajin: U istarskoj policiji treba se dogoditi ozbiljna rekonstrukcija

U crkvi cijelo mjesto
Dvojica su se mladića porječkala, malo su se naguravala pa su poletjele i šake na što je intervenirao policajac.

O ružnoj strani koncerta, skandiranju ustaških parola, uvredama na račun Srba i izvikivanju “ubij Kajina”, policija će, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Rogić, provjeriti navode medija, koji su o tome izvijestili.

Redarska služba Bilić-Erić dobro je obavila posao.

Detaljno su pretresli svakog posjetitelja, pri čemu nije bilo ni najmanjeg izgleda. Nitko nije unio protuzakonit natpis, majicu ili slično. Prema viđenom na koncertu te izjavama nekih posjetitelja, za nastupa redari su intervenirali samo jednom. Izveli su muškarca srednjih godina koji je ostale ometao u uživanju u koncertu.

Dan poslije Thompson je, vidno umoran od naporna koncerta, ali i nasmijan, došao u maleno mjesto Štinjan pokraj Pule, gdje je u crkvi sv. Margerite bio na misi.

Predvodio ju je župnik don Vinko Puljić, kojeg smo vidjeli i na Thompsonovu koncertu u Pazinu. Inače je dobar prijatelj Thompsona i vlč. Zlatka Sudca. Iako se radilo o maloj misi, onoj namijenjenoj djeci, u crkvici okupilo se cijelo mjesto. Don Puljić se u propovijedi osvrnuo i na Thompsona, a rekao je da “u ovo vrijeme pjeva o najvećim vrednotama – Bogu, domovini i obitelji”. Na Puljićevim misama i inače se mnogo pjeva i svira, a ovaj put član benda otpjevao je Thompsonovu uspješnicu “Neću izdat’ ja”.

– Kad riječima Thompsonovih pjesama dodate srce i glazbu, dobijete himnu u Božju slavu – rekao je don Puljić. Nakon mise Thompson je oko pola sata dijelio autograme. Nisu svi Štinjanci bili sretni zbog Thompsonova dolaska.

– Da sam znala na što će sve nalikovati, ne bih pustila djecu na misu – komentirala je jedna mještanka.

Damira Kajina upitali smo osjeća li povike “ubij Kajina” kao napad na vlastitu sigurnost.

Uspjeli ih ‘preobući’?
– Navikao sam na svašta, iako možda ne da ovoliko ljudi skandirajući prijeti. No, istina je da mi je obitelj preplašena – rekao je Kajin. No, od svog stava o Thompsonu nije odstupio ni milimetra.

– Pokret oko Thompsona ne može bez mržnje. Masa je izvikivala naučeno te standardnim parolama pridodala neke nove. Možda smo ih uspjeli “preobući”, nije bilo ustaškog znakovlja, ali u kratko vrijeme ne možete preodgojiti ljude – izjavio je Kajin.


Damir Kajin: Policija je na velikom ispitu

Mislim da su policija, pravna država i hrvatska demokracija na velikom testu. Pitanje je hoće li se štititi ustavnost ili isključivost, poručio je Damir Kajin. Dodao je kako je krajnje vrijeme da se sankcionira govor mržnje i da se od netolerancije zaštite tolerantni.
– Ne podržavam stav Ive Banca da se trebaju tolerirati netolerantni. Znam da dio javnosti baš zbog netolerancije mene proziva. Međutim, kod nas se oni koji upozoravaju na isključivost, a uoči Thompsonova koncerta znalo se da će biti ustaških povika, pozivaju na “obavijesne razgovore” – rekao je. Smatra da treba mijenjati svjetonazor, pri čemu i mediji moraju odigrati važnu ulogu, a to se, kako kaže, ne događa preko noći.
– U svemu tome nisam bitan ja, nego bitka protiv parola kojima se širi mržnja – kaže Kajin.


Koncerti rasprodani, mjere sigurnosti iste kao na prvom

Subotnji koncert u Boćarskom bio je nekoliko dana prije rasprodan. Isto se dogodilo i s drugim.
– Da nismo očekivali ovoliko publike, ne bismo ni organizirali više koncerata – rekao je producent Thompsonovih koncerata Miljenko Ćurić. Potvrdio je i da će treći koncert u nizu biti humanitaran te da je dio prihoda namijenjen sanaciji Boćarskog doma, a dio za liječenje u prometnoj nesreći stradalog patera Luke Rađe. Policijske mjere sigurnosti, prema najavi PU istarske, za oba koncerta trebale bi biti identične prvome. Dakle, očekuje se pojačana kontrola prometa na ulasku u grad te nešto više policajaca na ulicama nego je uobičajeno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije