Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETPREMIJERA Zagrebački vatrogasci prvi gledali film Olivera Stonea "World Trade Center"

'World Trade Center': Junaci iz ruševina na platnu i u gledalištu

zg-vat-txt.jpg
import
11.10.2006.
u 14:47

Film redatelja Olivera Stonea "World Trade Center",  snimljen prema istinitu događaju, prvi je put prikazan samo za vatrogasce i polaznike Vatrogasne škole jučer u multipleksu CineStar. Filmska akcija, želja za spašavanjem i samožrtvovanje podsjetili su vatrogasce na njihove svakodnevne intervencije. Prepričavali su ih poslije projekcije.

Kopali golim rukama
Marko Adamčić zauvijek će pamtiti događaj od prije godinu dana kada je plinska eksplozija raznijela pola kuće u Svetoj Klari i zatrpala majku i sina.
 Starica je zajedno s krevetom s prvog kata propala u prizemlje, a njezin sin je upao u podrum. Dizalicom se nije moglo doći do kuće pa je nas petnaestero više od jednog sata rukama kopalo ruševinu pokušavajući doći do žene koja nas je dozivala. Još toliko vremena krčili smo potom prolaz do podruma da bi sin mogao izaći  ispričao je Marko. Morali su, kaže, paziti da ne izazovu iskru jer je plin cijelo vrijeme curio. Dok je iznosio staricu, zaštitio ju je svojim tijelom. Padali su po njemu komadi žbuke, odalamio ga je i komad ormara... Sedamdesetpetogodišnju staricu, na početku svoje trinaestogodišnje karijere, spasio je vatrogasac Danijel Kos. Gorući prizemi stan u Kranjčevićevoj ulici napunio je cijelu zgradu dimom. Starica zaglavljena na osmom katu počela se gušiti i dozivati pomoć kroz prozor.

Svoju masku starici
 Kad sam se popeo, dao sam joj svoju plinsku masku i na rukama je odnio u kola Hitne pomoći  ispričao je Danijel događaj od prije deset godina.


Kao u stvarnosti

Stotinjak vatrogasaca pozorno je na filmskom platnu pratilo patnje dvojice policajaca koju su, nakon udara aviona u njujorške Twinse, pokušavali spasiti ljude te su sami ostali prikliješteni u ruševinama. Jedan je nakon projekcije komentirao da mnoge filmske situacije oni prepoznaju u svom svakodnevnom poslu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije