Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retrospektiva

Works of Heart: Izložba kojom se ruše ženski stereotipi

Plakat "Works of Heart (1970 - 2023)"
Foto: msu
1/2
30.05.2023.
u 13:46

Muzej suvremene umjetnosti u četvrtak 15. lipnja otvara izložbu „Works of Heart (1970.-2023.)“ – prvu sveobuhvatna muzejska retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinom gradu.

Muzejska retrospektiva "Works of Heart (1970-2023)" umjetnice i aktivistice Sanje Iveković premijerno je prikazana prošle godine u Kunsthalleu u Beču. Iako dijele isti naslov, zagrebačka je izložba opsežnija i prilagođena specifičnom prostoru MSU Zagreb. Priredila ju je kustosica Zdenka Badovinac.

Ova izložba uključuje nove produkcije - spomenik "Trudna memorija" (Pregnant Memory) i "Izvještaj u sjeni" (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU-a, te arhiv pod nazivom "Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982." kustosice Ivane Bago, kao i presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti, ističe se u najavi.

"Trudna memorija" reinstalacija je skulpture zlatne, trudne žene, "Lady Rosa of Luxembourg", jednog od njezinih svjetski prepoznatih radova koji je izložen u javnom prostoru u Luxembourgu. Retrospektiva će pokazati rane radove kojima se umjetnica suprotstavlja patrijarhatu, konzumerizmu, autoritarnosti, nacionalizmu, ksenofobiji, brisanju pamćenja, nasilju nad ženama i drugim područjima stvaralačkog otpora.

U Tehničkom muzeju otvorena je izložba o Nadi Dimić, tvornici i narodnom heroju.
Foto: Slaven Branislav Babic/iPIXSELL

Sanja Iveković umjetnica je koja se već više od 50 godina zalaže za rodnu jednakost, antifašizam, emancipaciju kolektivnog pamćenja i solidarnost. Rođena je 1949. godine u Zagrebu, gdje trenutno živi i radi. Pripada umjetničkoj generaciji "Nova umjetnička praksa" koja se pojavila u Jugoslaviji nakon 1968. Iveković je bila prva umjetnica u tadašnjoj državi i jedna od rijetkih u tzv. Istočnoj Europi koja je u to vrijeme zauzela snažan feministički stav. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim bijenalima i velikim izložbama.

Naziv "Works of Heart" Iveković je preuzela sa stranica New York Timesa iz veljače 1994., kada je uz fotografiju i izvješće o pokolju civila na sarajevskoj tržnici objavljen reklamni oglas za ogrlicu s privjeskom u obliku srca za Valentinovo. Iveković je od ratne fotografije i reklame napravila dva odvojena plakata, uvećavajući i naglašavajući novinsku jukstapoziciju ženskog modela koji reklamira ogrlicu i ranjene žene koja u fotografiji ilustrira izvješće o masakru, poručili su iz MSU.

Koordinatorica projekta je Martina Munivrana, a za grafički dizajn zaslužna je Sanja Kuzmanović.

Izložba ostaje otvorena do 1. studenog 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije