Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNA ČOVJEK

Willie Nelson: 'Predsjedniče Obama, šaljite ljude u seljake!'

24.02.2009.
u 15:29

Velika legenda countryja na plećima ima tri četvrt stoljeća i svašta je prevalio preko glave. Willie Nelson bio je mladi početnik kad je za Patsy Kline 1960. skladao veliki hit "Crazy". U šezdesetima je s Johnnyjem Cashom, Krisom Kristoffersonom i Wylonom Jenningsom utemeljio pokret "outlaw", koji je u američku seljačku glazbu uveo dugu kosu, suvremene teme i politiku protesta. Ženio se pet puta i podigao je devetero djece, preživio bankrot zbog 16 milijuna dolara duga poreznoj službi i opet stao na svoje noge.

Danas je Nelson američka kulturna institucija, jedan od ljudi koji su svojom glazbom oblikovali američko viđenje svijeta i još uvijek je veliki glazbenik koji neprekidno snima ploče i svira pred publikom, i čiji neponovljivi hrapavi glas zvuči toliko iskreno da vas i najbanalnijom pjesmicom može ganuti do suza.

Za novoga američkog predsjednika Baracka Obamu Willie Nelson ima jedan savjet koji mu je i javno uputio:
- Pošaljite milijun farmera natrag na zemlju. Svatko mora jesti, i ja sam oduvijek smatrao proizvodnju hrane temeljem dobre ekonomije. Učinite nešto korisno.

Nekad je u Americi bilo osam milijuna farmera, a sad ih ima dva milijuna. Politika i nabijanje cijena, te korporacije, otjerali su ljude sa zemlje i promijenili naš način života i naše vrijednosti. Amerika je živjela previše udobno za svoje mogućnosti, i sad zbog toga patimo - rekao je Nelson.

Nelson ne govori u prazno jer je prije glazbene karijere studirao agronomiju.
- Možemo uzgajati hranu, ali možemo proizvoditi i gorivo. A ako stvaramo vlastito gorivo, onda ne moramo okolo po svijetu voditi ratove, zar ne? - objasnio je Willie. On sam je to već isprobao: autobus kojim se vozi na svoje turneje, i koji godišnje prijeđe više od 200.000 kilometara, vozi isključivo na biodizel. Novce od pjevanja Nelson ulaže u poljoprivredu i uzgajanje biljaka za gorivo; njegova tvrtka već ima niz pumpi s biodizelom na cijelom jugozapadu SAD-a.

Doduše, osim na biodizel, njegov autobus bazdi na još nešto, na karakteristični slatkasti dim. Willie Nelson cijelog je života bio član NORML-a (National Organization for Reform of Marijuana Laws, udruga koja se zalaže za legalizaciju marihuane) i smatra da je "trava" odavno trebala biti legalizirana. On se, naime, i u svojim godinama ponaša kao da jest legalizirana, ne da se smetati. No, ako je napušen – glup nije.

Premda je iz Teksasa, ne može biti suprotniji od sad već bivšeg predsjednika.
- Da, da, znam, ja i Dubya Bush - kaže tipičnim otegnutim istočnoteksaškim naglaskom.
- Sve i svašta može doći iz Teksasa. Što se tiče teksaškog načina razmišljanja, mislim da treba biti individualac. Za mene to znači da stvari činim apsolutno na svoj način - kaže Nelson.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije