Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijetko viđeni

Warholovi portreti trans žena na izložbi u Londonu

Foto: 2019 Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc/Artists Right Society
1/6
29.10.2019.
u 11:57

Na velikoj izložbi Andyja Warhola koju priprema londonska galerija Tate Modern, bit će izložena neka od njegovih najprepoznatljivijih djela, no i serija malo poznatih Warholovih portreta trans žena i drag queen performerica "Ladies and Gentlemen". Portrete je 1974. godine naručio talijanski trgovac umjetninama Luciano Anselmino, plativši Warholu čak 900 000 dolara za 102 platna koja su prvi put izložena godinu kasnije u talijanskom gradu Ferrara. 

1/5

U galeriji Tate Modern naći će se 25 radova koji prikazuju afroameričke i latinoameričke trans žene, transvestite i drag queen performerice. Njihov je identitet godinama bio nepoznat, no fondacija Andy Warhol nedavno je uspjela identificirati gotovo sve modele. Među njima je tako i Wilhelmina Ross, jedna od najpoznatijih performerica tog doba, kao i Marsha P. Johnson, gay i transrodna aktivistica koja je sudjelovala i u Stonewallskoj pobuni 1969. Johnson je poznata po tome što je, tijekom demonstracija protiv racije u baru Stonewall Inn u New Yorku, jednom od rijetkih okupljališta LGBT zajednice tog doba, navodno bacila prvu ciglu na policijske snage koje su okupirale područje. 

Andy Warhol bio je američki slikar, dizajner i filmski umjetnik te jedna od najvećih ikona američke umjetnosti i pop arta. Pamti ga se posebice pop portretima Marilyn Monroe i drugih zvijezda tog vremena, no i kultnoj slici limenke Campbell juhe te naslovnici albuma benda Velvet Underground. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije