Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUG PROCES

Vrijedan ukradeni križ vraćen u Hrvatsku: Bio je kod talijanske obitelji

Hrvatskoj vraćen vrijedan srebrni križ iz 14. stoljeća ukraden prije 50 godina
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/6
27.07.2023.
u 19:05

Procesijski križ iz samostana sv. Frane u Zadru ukraden 1974. pronašao je svoj put u domovinu

Prije gotovo pola stoljeća iz zadarskog samostana sv. Frane otuđen križ s prikazima zadarskih zaštitnika, koji datira iz 14. stoljeća, pronašao je svoj put u domovinu. Iako okolnosti krađe koja se zbila 1974. godine još nisu poznate, to je vrijedno kulturno dobro dospjelo u ruke talijanske obitelji Lia, koja ga je kupila, smatrali su, legalnim putem.

Nepoznate okolnosti

Od tada nalazio se u muzeju Amadeo Lia u talijanskom gradu La Speziji, a da je zapravo riječ o nestalom zadarskom križu, prvi je uočio britanski istraživač Donal Cooper 2009. godine. Križ je u četvrtak vraćen u Hrvatsku na svečanoj primopredaji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

VIDEO Hrvatskoj vraćen vrijedan srebrni križ iz 14. stoljeća ukraden prije 50 godina

– Ovo je jedan od najvrednijih povrata nekog baštinskog objekta, na čemu se vrlo intenzivno radilo više od godinu dana. Sljedeći petak, nakon potrebnih restauratorskih procedura, vraća se u samostan gdje će biti trajno smješten – rekla je na konferenciji za novinare ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dodavši kako je obitelj Lia križ kupila u dobroj vjeri, sa svom potrebnom dokumentacijom, te ga Hrvatskoj vraća bez sudskih procesa.

– Njihova etična, ispravna i moralna odluka bila je ključna, a država će im na adekvatan način zahvaliti – istaknula je ministrica.
Križ je u Hrvatsku službeno vratio hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić, koji je izrazio nadu da će građani i posjetitelji Zadra ubuduće moći vidjeti ovaj vrijedni nalaz, ali uz adekvatan sustav zaštite, kako se ovakav incident ne bi ponovio.

Legalna kupnja

Zadarski križ je srebrno-emajlirani i pozlaćeni procesijski križ, koji pripada najvažnijim procesijskim križevima iz razdoblja gotike, istaknula je voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić. Ističe se, dodala je, po ljepoti obrade i izrade, posebnom ikonografskom kontekstu te činjenici da je izrađen posebno za zadarski franjevački samostan zahvaljujući donaciji kraljice Elizabete Kotromanić, koja je darovala novac i za izradu škrinje sv. Šime

VEZANI ČLANCI 

 

 

Komentara 1

BJ
Barutanski jarak
20:14 01.08.2023.

Zašto niste napisali tko je provalio u franjevački samostan i ukrao križ? Zato što su bili sinovi oficira i komunjara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije