Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Vrhunski Boris Bućan i sjaj porculana iz Zaprešića

bućan
Foto: (arhiva)
1/4
17.03.2010.
u 15:23

Dan poslije svojega 63.rođendana Boris Bućan priredio je sebi i kulturnoj javnosti jednu od najljepših rođendanskih čestitaka u obliku izložbe recentnih slika.

Znak visoke likovne kvalitete - takvim riječima mogle bi se okarakterizirati sinoć otvorene dvije izložbe. Prva je “Žena na mjesečini” zagrebačkog slikara i akademika Borisa Bućana priređena u Klovićevim dvorima, a druga je izložba dizajna posvećena pogonu porculana zaprešićke tvornice Jugokeramika, današnjeg Inkera, otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt.

Dan nakon svojega 63.rođendana Boris Bućan priredio je sebi i kulturnoj javnosti jednu od najljepših rođendanskih čestitaka u obliku izložbe recentnih slika, s čak osamdeset akrilika velikoga formata. Duhovit u naslovima, ironičan u komentaru, elegantan u crtežu, erotičan u osjećaju, velik i neponovljiv u zapažanju i biranju tema iz svoga bliskog okruženja - samo su neki od komentara posjetitelja koji su se mogli čuti u Klovićevim dvorima.

A nakon raskoši Bućan Arta, Muzej za umjetnost i obrt prezentacijom dizajna “Porculanski sjaj socijalizma” napravio je jednu od najcjelovitijih izložbi koja pokazuje servise, zdjele, čajnike, vaze kreirane tijekom više od pola stoljeća u Zaprešiću. To što je izloženo, to je sve što je ostalo od dizajna. Sve ono što je bio kapital Inkera, prototipovi što su ih oblikovale Dragica Perhač, Jelena Antolčić, Marta Štibar i druge, otišlo je za Španjolsku kad je kapitalistički vlasnik 1996. kupio tvornicu. A Inkerov pogon porculana  zatvoren je prije samo četiri mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije