Naslovnica Kultura Kazalište

Voja Brajović i Sergej Trifunović u "Vozu"

13. kolovoza 2019. u 13:40 3 komentara 308 prikaza
Foto: arhiva zvezdara teatar

Nagrađivana beogradska predstava „Voz“ nastala je po romanu američkog pisca Cormaca McCarthyja, a sada će je vidjeti i hrvatske publiak, jer "Voz"  u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, gostuje 16. i 17. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu u sklopu 19. sezone kazališta Ulysses.

Predstavu je adaptirao i režirao Voja Brajović, koji u njoj i glumi, zajedno sa Sergejom Trifunovićem. Njih dvojica su Crni i  Bijeli; a na samom početku priče Crni spašava Bijelog od samoubojstva i odvodi ga u svoj stan. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubojstvo.

Premijera predstave ‘Tko se boji Virginije Woolf?’ na Brijunima

Priča je to koja duboko propituje smisao života, koja ne nudi "instant" odgovore, već tjera publiku na razmišljanje. Voja Brajović kaže da ga je zainteresirala nakon što je gledao film „The Sunset Limited“, kojeg je po ovom Mc Carthyjevom djelu,  2011. godine režirao Tommy Lee Jones, koji u njemu i glumi uz  Samuela L. Jacksona.

“Inspiriran djelom Cormaca McCarthyja, jedino što želim ovom predstavom je izazvati kritički odnos i svijest o tome kuda ide ovaj naš svijet. I naravno, prije svega, čovjekoljublje, koje jedino ima  moć da spriječi propast civilizacije”, izjavio je Voja Brajović, kojemu je ovo bila prva kazališna režija. A njegov partner na sceni, velika glumačka zvijezda Sergej Trifunović o "Vozu" kaže: “Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, sa tim vlakom bez konduktera".

Derviš i smrt Igor Kirov je preporodio splitski balet, a Tomislav Petranović otplesao ulogu za povijest

Predstava je na matičnoj sceni Zvezdara teatra do sada odigrana više od 160 puta, uvijek pred prepunom dvoranom, a gostovala je na brojnim međunarodnim festivalima u regiji, osvojivši niz značajnih nagrada.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Beskucnik:

    A tko to placa ,naravno iz proracuna ,moze netko o brojkama

  • pozornik66:

    General ne smi na Brijune, tamo je samo odabrano društvo

  • luksa:

    Voja Brajović, Sergej Trifunović i predstava Voz to je prava umjetnost a ne nekakav Vrdoljak i General. Navali narode na Brijune.