Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans

Voda kao tema susreta performera na zemlji Vlaste Delimar

'19.06.2010., Koprivnica - Umjetnicki performansi na temu Voda, u sklopu projekta Moja zemlja, Vlaste Delimar.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
20.06.2010.
u 21:00

Petnaestak umjetnika iz Hrvatske i svijeta u Štaglincu kraj Koprivnice izvelo je performanse o vodi kao najvažnijoj tekućini za održavanje života

Poznata likovna umjetnica i performerica Vlasta Delimar u subotu je u Štaglincu pokraj Koprivnice na svom imanju ugostila petnaestak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Tema ovogodišnjeg, šestog susreta bila je voda kao aktualno globalno pitanje.

 

 

Šveđani otvorili

 

Susret su svojim zanimljivim performansom “Payback time” otvorili švedski umjetnici SU-EN i Hans T Sternudd. Nakon njih, publici se predstavila i sama Vlasta Delimar.

 

Iako je javnost dosad mnogo puta iznenadila pomalo šokantnim izvedbama, ovaj se put njena akcija svela na vađenje vode iz obnovljenog bunara. Na taj je način, kaže, htjela podsjetiti kako se nekada do vode nije dolazilo na lak način, u čemu su se mogli okušati i okupljeni.

 

Atraktivno je bilo i spaljivanje madraca Željke Gradski koja je pozvala publiku da i oni spale stvari uz koje ih vežu frustracije kojih se simbolično žele osloboditi, pa je tako vatra progutala i nekoliko kutija cigareta.

 

– Jako sam zadovoljna organizacijom, svim umjetnicima koji su sudjelovali i posjetiteljima kojih je bilo više od dvije stotine. Susreti su svake godine sve bolji, a ovogodišnji mi je bio najbolji dosad. Publika je otišla zadovoljna – kazala je kao domaćica skupa Vlasta Delimar te objasnila da je za mjesto održavanja umjesto Zagreba odabrala malo selo zato što brojni umjetnici vole raditi izvan institucije moći te se u Štaglincu osjećaju slobodno i na njih se ni s koje strane ne vrši nikakav pritisak.

 

Najavila je i da će tema sljedećeg susreta međunarodnog karaktera biti jezik, a svoj su joj dolazak već potvrdili prijatelji iz Singapura i Njemačke.

 

Spremanje emocija

 

Cijeli se koncept takvog susreta, objašnjava V. Delimar, temelji na prijateljstvu među umjetnicima koji komuniciraju virtualnim putem, a jednom godišnje susreću se izvan galerija. Zanimljive performanse, poput klesanja nadgrobnog spomenika ili spremanja emocija u plastične vrećice, publika je prihvatila kao simpatične.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije