Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Vlado Kristl, enigma uskrsla u rovinjskoj galeriji Adris

Vlado Kristl u objektivu Toše Dapca
20.07.2014.
u 13:25

Agitpropovac, pokajnik i značajan hrvatski umjetnik Vlado Kristl (1923. - 2004.) iznova je izmigoljio istini o sebi unatoč trudu Igora Zidića

        Jesmo li svladali temu Kristl? Ne, još nismo! – pita se i odmah odgovara naš ugledni povjesničar umjetnosti Igor Zidić na samom početku svoga kataloškog teksta o Vladi Kristlu čiju je izložbu i otvorio u razvikanoj rovinjskoj galeriji Adris. Ni dva mjeseca, koliko će trajati ta intrigantna izložba, neće biti dovoljna da se rasvijetli “enigma Kristl”.

O Kristlu se šuškalo u kulturnim krugovima za bivše države jednako tajnovito kao i u krugovima ove slobodne zemlje. I nije se daleko odmaklo iako se puno toga zna, ali ne dubinski. Vlado Kristl (1923. – 2004.) bio je exatovac, znači silno važan za hrvatsku apstraktnu i avangardnu umjetnost od 50-ih do danas. Enigma počinje već s nesigurnim tragovima njegova rođenja, a nastavlja se i s činjenicom da je bio partizan u Narodnooslobodilačkoj vojsci, a potom zadrti partijac, spreman proganjati neistomišljenike. No onda se događa obrat i evo Kristla kao zagovornika umjetnosti koju je čas prije proganjao zagovarajući socrealizam u umjetnosti. Još je agitpropovac kad upisuje Akademiju likovne umjetnosti, iz koje s diplomom, i s pištoljem o pasu, izlazi 1949. godine.

Na prvoj poslijeratnoj izložbi apstraktne umjetnosti 1953. izlaže zajedno s Piceljom, Srnecom i Rašicom u Društvu arhitekata Hrvatske. Pišući o tim odmetničkim Kristlovim počecima Igor Zidić nije spreman na adoraciju i prihvaćanje poluistina. Dopušta da Kristl ostane enigmom, čak i sumnjivcem, ma koliko uvjerljivo zvučalo Kristlovo svjedočenje da se s komunistima na vlasti osjećao kao u Njemačkoj pod Gestapom! Jasno da ga je to stajalo odlaska iz zemlje. I sam je Kristl pisao o svemu tome, pa čak i to da bi se samom sebi “zgadil” kao agitpropovac i progonitelj... Zidić sada hladne glave analizira Kristlove političke poteze i to se čita kao jako razumno štivo o kontroverznom junaku svoga doba. Junaku bar u pogledu umjetnosti koju je i sam prakticirao, a koja sada ima uvjerljiva tumača Zidića! On pak Kristla predstavlja kao “umjetnika koji obilježava epohu: drskošću, lucidnošću, neopisivim osjećajem slobode od svega”.      

>> Proslava 60. obljetnice postojanja grupe EXAT 51

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije