Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova koreografija

Vivaldijeva Četiri godišnja doba kao plesni spektakl u Budimpešti

vivaldi -ljeto
AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
17.02.2011.
u 14:02

Povijest glazbe zauvijek će pamtiti Vivaldija upravo po "Četiri godišnja doba" u kojima su savršeno tonski oslikani detalji zime, proljeća, ljeta i jeseni. Autori su ove koreografije Mark Fenyves i Istvan Palos

Ovih je dana u Budimpešti izvedena nova koreografirana verzija slavnog Vivaldijeva djela "Četiri godišnja doba". Vivaldi je veliko ime talijanskog baroka. Bio je svećenik, a djelovao je na konzervatoriju u Veneciji kao nastavnik violine, skladatelj i dirigent orkestra. Kao svećenika papa ga je često pozivao u svoje privatne odaje kako bi slušao njegovo majstorstvo. Bio je jedan od najboljih violinista svog vremena, a njegova vještina pomalo je zastrašivala publiku. Poslije smrti njegova su djela pala u zaborav, sve do 1930. kada su iznova otkrivena i revalorizirana. Bio je izuzetno plodan autor; njegov opus obuhvaća 425 koncerata za solističke instrumente i orkestar, 61 concerto grosso, 23 simfonije, 46 opera (npr. L'Olimpiade), 38 kantata, oratorij "Juditha Triumphans" i crkvenu glazbu. No, povijest glazbe zauvijek će ga pamtiti upravo po  "Četiri godišnja doba" u kojima su savršeno tonski oslikani detalji zime, proljeća, ljeta i jeseni.

Ovih su dana "Četiri godišnja doba" premijerno izvedena u Budimpešti, u Mađarskom plesnom teatru. Autori koreografije su Mark Fenyves i Istvan Palos, a prve kritike kažu da su stvorili plesni spektakl. Fotografije snimljene na generalnoj probi to svako potvrđuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije