Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Van Kneževa dvora

Vivaldi i Piazzolla zatvaraju 64. Dubrovačke ljetne igre

Prostor ispred Kneževa dvora
arhiva Igre
25.08.2013.
u 12:08

Koncert je zamišljen kao suprotstavljanje dvaju poznatih ciklusa o godišnjim dobima baroknog skladatelja Antonija Vivaldija i najvećeg argentinskog skladatelja proteklog stoljeća Astora Piazzolle

Koncert pod nazivom „Vivaldi vs. Piazzolla – godišnja doba nekad i sad“ u izvođenju Ivane Bilić na marimbi, Đane Kahriman na violini, Zagrebačkog kvarteta saksofona i Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži pod ravnanjem Pavla Zajceva obilježit će zatvaranje 64. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 25. kolovoza u 22 sata, na prostoru ispred Kneževa dvora. Za sve koji nisu u Duborvniku, osiguran je  izravan prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije, a nakon koncerta uslijedit će svečana dodjela Nagrade Orlando, a zatim i tradicionalno spuštanje festivalske zastave.

Koncert povodom zatvaranja 64. Igara zamišljen je kao suprotstavljanje dvaju poznatih ciklusa o godišnjim dobima baroknog skladatelja Antonija Vivaldija i najvećeg argentinskog skladatelja proteklog stoljeća Astora Piazzolle. Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ čut ćemo u suvremenom ruhu, prerađene za marimbu i kvartet saksofona u obradi Dragana Sremeca i Ivane Bilić dok je Piazzollin najpoznatiji koncert „Četiri godišnja doba Buenos Airesa“ (Las Cuatro Estaciones Porteñas) monumentalni pozdrav Vivaldiju, a predstavlja vrhunac argentinskog Tango Nuevo stila.

Ivana Bilić svestrana je udaraljkašica i međunarodno priznati virtouz na marimbi koja solistički nastupa s brojnim europskim orkestrima, istovremeno je prvi timpanist Simfonijskog orkestra HRT-a kao i docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Mlada dubrovačka violinistica Đana Kahriman dobitnica je brojnih nagrada u domovini i inozemstvu, stalna je članica Zagrebačkih solista, a 2008. izabrana je za osobu godine na području kulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nastupi Zagrebačkog kvarteta saksofona izvanredno su primljeni kod publike i kritike, a za svoju uspješnu umjetničku djelatnost nagrađeni su brojnim nagradama. Violončelist Pavle Zajcev diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, a i dirigiranje upisao na istoj akademiji dok je svoj dirigentski debut ostvario upravo s Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije