Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Vinko Brešan dobio najviše, jaka podrška Jasmili Žbanić

Za filmaše koji su se prijavili na natječaje izdvojeno ukupno 52,2 milijuna kuna
17. ožujka 2011. u 16:05 6 komentara 6 prikaza
vinko brešan

Na današnjoj konferenciji za novinare objavljeni su rezultati natječaja Hrvatskoga audiovizualnog centra, koji je u filmsku industriju upravo upumpao 52,213.717 kuna.

Na natječaju za Audiovizualno stvaralaštvo u kategoriji igranog filma razloga za slavlje svakako ima Vinko Brešan, za čiji je novi film “Svećenikova djeca” izdvojeno 4,9 milijuna kuna. “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Silvija Petranovića dobile su 4,7 milijuna, 4,6 milijuna dodijeljeno je novom filmu Lukasa Nole, 2,2 milijuna projektu “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, a omnibus “Zagrebačke priče 2 – Ljubav” dobio je 1,2 milijuna kuna. U istoj kategoriji redateljica Jasmila Žbanić dobila je 3,1 milijun za svoj “Otok Ljubavi". Kako ta podrška nije izlistana u kategoriji međunarodne koprodukcije, čini se da je Hrvatska u potpunosti stala iza njezina novog projekta.

Dodatnih 1,5 milijuna izdvojeno je kao manjinski hrvatski udio u koprodukciji “Goltzius” britanskog redatelja Petera Greenawaya.

Vanja Sviličić dobila je 2,4 milijuna za svoj debitantski dugometražni film.

Među dokumentaristima najbolje su prošli Goran Dević i Zrinka Matijević-Veličan, koji su za svoje kratke filmove dobili po 300.000 kuna, više nego što je izdvojeno za ijedan dugometražni dokumentarni film!

Najizdašnije financirani animirani film je “Lovac i kralj” Vjekoslava Živkovića, također sa 300.000 kuna.

Festivali kojima je HAVC dao najveću financijsku potporu su Motovun sa 450.000 kuna, zatim Zagreb Dox sa 420.000 kuna te Animafest sa 400.000 kuna i Zagreb film festival sa 350.000 kuna.

Hrvatski državni arhiv dobio je 2,5 milijuna za zaštitu i restauraciju audiovizualne građe iz Kinoteke.

Svi rezultati natječaja uskoro će biti dostupni na web-stranicama HAVC-a.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • cro1:

    da li je to onaj \"cenjeni\" brešan što snima komedije o jna,moralno dno dna

  • krle:

    Jadni mi. Opet ce o braniteljima silovateljima,genocidnim ubojicama dece, nemoralnim svecenicima ustaske provinijencije,odnosno genocidnim Hrvatima. To u ovoj drzavi bez ijednog pozitivnog filma o Domovinskom ratu jedino moze proci. Ili mozda da ovi socjugo \"redatelji\" naprave remake vrhova zelengore

  • maraosta:

    Gnoj proklet,i nemoj se smijat jer če ti prisjesti.