Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Brecelj u MSU

Vidiš, magarče moj, na Zapadu je EU, a to je put u Nikudgrad

Marko Brecelj
Davor Višnjić/Pixsell
18.12.2012.
u 21:24

“EU jedino zanima logika bruto proizvoda, a to je sigurni put u Nikud... Malo mi je seljački i ponižavajuće reći da sam ex-Buldožer, ali tako je”

- Ja sam Marko Brecelj, ex-Buldožer. Malo mi je seljački, a malo i ponižavajuće to reći, ali tako sam najavljen - tim se riječima jučer pred zagrebačkim Muzejem suvremene umjetnosti predstavio legenda YU-rocka, koja već desetljećima više pozornosti izaziva svojim performanceima, nego glazbom. Jučer je pred MSU izveo dva: “Magarac u Zagrebu” i “Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut”.
No, prije je imao potrebu podijeliti s okupljenim nekoliko, kako sam reče, usputnih dojmova o instituciji koja ga je pozvala da dva dana drži art-pop radionice:

- Pred grobnicom smo hrvatskih i europskih opljačkanih novaca. Bez sumnje u ovoj zgradi ima bez sumnje više betona i željeza nego u Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu. Tako da je jasno da je opet Dinamo pobijedio Crvenu zvezdu i Partizan.
A onda se Brecelj dao na posao i izveo plastičnog magarca uglavljenog na kolicima iz Intrespara i okretao ga na razne strane svijeta; pokazivao mu sjever gdje je na Gornjem gradu smaknut Matija Gubec, istok gdje se Sava ulijeva u Dunav i gdje je sličan muzej samo “manje suvremen”, a onda je magarcu pokazao i Zapad  gdje je EU koja ide u Nikudgrad.
- Europskoj uniji jedina je logika povećanje bruto domaćeg proizvoda, a to je sigurni put u Nikud - rekao je Brecelj koji je posljednji put na poziv neke institucije boravio 1976. godine kada je s članovima Buldožera primio nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Tai je događaj bio nadahnuće za drugi performance u kojem je mramornu ploču  iz sarajevske Skenderije bacio na tlo i razbio u desetke malih kamenih “plaketa”.

Brecelj može nekome djelovati kao čudak, ali itekako ima smisla i istine u onome što radi. Što se tiče onoga po čemu je u javnosti još uvijek najpoznatiji, grupe Buldožer, dojam je da gaji dvosmislene osjećaje - nema nikakve sumnje da je ponosan na taj dio svoje povijesti, ali ne želi biti njezin rob, a vjerojatno tu ima i još nerašćišćenih odnosa s drugim članovima benda, pa ponekad kaže i nešto grublje nego što zapravo misli.

Ključne riječi

Komentara 1

HL
hleuge
11:55 19.12.2012.

...što to radiš buldožeru jedan?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije