Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Verdijev Requiem svaki je put velika svečanost i pothvat

'22.05.2013., Zagreb - Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a. Verdijev Requiem Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, dirigent Pavle Despalj, solisti Adela Golac Rilovis, Martina Gojceta Silovic,
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
23.05.2013.
u 23:27

Jasna dikcija, sigurna intonacija, snažna projekcija glasa iz prvog reda zbora preko orkestra, lijepo oblikovanje fraza – sve je to odlikovalo usklađen nastup Adele Golac Rilović, Martine Gojčete Silić, Tomislava Mužeka i Luciana Batinića

Koincidencija s Wagnerovim 200. rođendanom nije naškodila izvedbi Verdijeva Requiema u Majstorskom ciklusu HRT-a. Naprotiv! U zrelim godinama Verdi je ionako s poštovanjem pratio i slijedio mnoge Wagnerove zamisli, a potpuno je točna i tvrdnja gospodina iz publike da istovremene izvedbe Wagnerova Lohengrina u HNK i Verdija Requiema u Lisinskom za grad poput Zagreba predstavljaju svjetsko kulturno dostignuće i čudo.

Koincidencija je ionako bila puki slučaj. A u odsutnosti preciznog planiranja slučaj zna biti i sretan pa se tako ova izvedba dogodila ne samo na dan kad je rođen Wagner nego i na dan kad je prije 140 godina umro Alessandro Manzoni. Upravo u žalosti za velikim piscem Verdi je skladao te na prvu godišnjicu njegove smrti 22. svibnja 1874. praizveo svoj Requiem.

No, od datuma i obljetnica važnija je kvaliteta koja je također bila na visokoj, slobodno možemo reći, svjetskoj razini: uvježban i uživljen orkestar, kultiviran zbor te sjajan kvartet domaćih solista. Jasna dikcija, sigurna intonacija, snažna projekcija glasa iz prvog reda zbora preko orkestra, lijepo oblikovanje fraza – sve je to odlikovalo usklađen nastup Adele Golac Rilović, Martine Gojčete Silić, Tomislava Mužeka i Luciana Batinića. Veliku svečanost i pothvat sigurno je vodio maestro Pavle Dešpalj, kojem smo do kraja večeri oprostili čak i neuobičajenu pauzu usred djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije