Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetna inteligencija otkrila

Veliko otkriće: Shakespeare nije napisao "Henrika VIII"

28.11.2019.
u 13:28

Računalni algoritam analizirao je dijelove teksta drame "Henrik VIII" i rezultati pokazuju kako je to djelo kolaboracija Williama Shakespearea i Johna Fletchera.

Još je 1850. godine tekstolog James Spedding ustvrdio da poznato djelo Williama Shakespearea možda nije napisao on, a brojni su stručnjaci godinama nagađali kako je drama "Henrik VIII" zapravo nastala u kolaboraciji sa Johnom Fletcherom, koji je naslijedio Shakespearea kao dramatičar glumačke kompanije "Kraljevi ljudi". No tek je algoritam češkog znanstvenika Petra Plecháča otkrio da je otprilike polovicu cijele drame napisao Fletcher. 

Drama "Henrik VIII" poznata je i po tome što se tijekom jedne od prvih izvedbi, nakon spektakularne scene topovske paljbe, jedan od rekvizita zapalio i uzrokovao požar koji je do temelja spalio Shakespeareovo matično kazalište "Globe". 

- Scene koje je Fletcher napisao malo "škripe" i možemo primjetiti da im nedostaje taj šekspirijanski duh - izjavila je za BBC još 2015. Grace Ioppolo, šekspirologinja sa Sveučilišta u Readingu.

Plecháč je do svojih saznanja došao tako što je algoritam naučio prepoznavati Shakespearov i Fletcherov stil analizom četiri različita djela tih dramatičara, a algoritam je uspio pronaći razlike u ritmu i izboru njihovih riječi. Zatim je Plecháč kroz taj računalni program provukao cijelog "Henrika VIII". 

- Rezultati jasno pokazuju da su oba pisca bila uključena u stvaranje tog djela - rekao je znanstvenik u intervjuu za Guardian.

Grafikon koji je objavio Plecháč pokazuje da je Shakespeare napisao prve dvije scene, a Fletcher iduće četiri, no negdje oko 2081. retka, analiza pokazuje da su oba pisca podjednako sudjelovala u pisanju scena sve do 2200. retka od kojeg dominira Shakespeare. 

Foto: Petr Plecháč

 

Komentara 2

VU
Vukefendija
21:19 28.11.2019.

Tekstolog? Jel on traži stare i nebitne naslove, prevodi tekst na google prevoditelju i malo dotjera isti tekst, a zatim tekst objavi na naslovnici novina kako bi prosječni tekstoljubac istog pročitao misleći da je tekst vrijedan čitanja?

SA
Samson
21:06 28.11.2019.

Dakle, suprotno naslovu ovog članka, Shakespeare je napisao Henrika VIII.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije