Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Veliko otkriće: Shakespeare nije napisao "Henrika VIII"

Računalni algoritam analizirao je dijelove teksta drame "Henrik VIII" i rezultati pokazuju kako je to djelo kolaboracija Williama Shakespearea i Johna Fletchera.
28. studenoga 2019. u 13:28 2 komentara 830 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Još je 1850. godine tekstolog James Spedding ustvrdio da poznato djelo Williama Shakespearea možda nije napisao on, a brojni su stručnjaci godinama nagađali kako je drama "Henrik VIII" zapravo nastala u kolaboraciji sa Johnom Fletcherom, koji je naslijedio Shakespearea kao dramatičar glumačke kompanije "Kraljevi ljudi". No tek je algoritam češkog znanstvenika Petra Plecháča otkrio da je otprilike polovicu cijele drame napisao Fletcher. 

književna nagrada Pročitajte najgore opise seksa nominirane za nagradu od koje svi strepe

Drama "Henrik VIII" poznata je i po tome što se tijekom jedne od prvih izvedbi, nakon spektakularne scene topovske paljbe, jedan od rekvizita zapalio i uzrokovao požar koji je do temelja spalio Shakespeareovo matično kazalište "Globe". 

- Scene koje je Fletcher napisao malo "škripe" i možemo primjetiti da im nedostaje taj šekspirijanski duh - izjavila je za BBC još 2015. Grace Ioppolo, šekspirologinja sa Sveučilišta u Readingu.

neobična izvedba "Ratovi zvijezda" u adaptaciji japanskog kabuki kazališta

Plecháč je do svojih saznanja došao tako što je algoritam naučio prepoznavati Shakespearov i Fletcherov stil analizom četiri različita djela tih dramatičara, a algoritam je uspio pronaći razlike u ritmu i izboru njihovih riječi. Zatim je Plecháč kroz taj računalni program provukao cijelog "Henrika VIII". 

- Rezultati jasno pokazuju da su oba pisca bila uključena u stvaranje tog djela - rekao je znanstvenik u intervjuu za Guardian.

Mi i Oni Dok učitelji štrajkaju, ZKM reformira obrazovni sustav

Grafikon koji je objavio Plecháč pokazuje da je Shakespeare napisao prve dvije scene, a Fletcher iduće četiri, no negdje oko 2081. retka, analiza pokazuje da su oba pisca podjednako sudjelovala u pisanju scena sve do 2200. retka od kojeg dominira Shakespeare. 

 | Autor : Petr Plecháč Foto: Petr Plecháč

 

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Vukefendija:

    Tekstolog? Jel on traži stare i nebitne naslove, prevodi tekst na google prevoditelju i malo dotjera isti tekst, a zatim tekst objavi na naslovnici novina kako bi prosječni tekstoljubac istog pročitao misleći da je tekst vrijedan čitanja?

  • Samson:

    Dakle, suprotno naslovu ovog članka, Shakespeare je napisao Henrika VIII.