Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književni velikan

Veliki interes Bečana za premijeru Krležine trilogije o Glembajevima

nagrada glembajevima zagerbačkog hnk-a
arhiv hnk
22.05.2013.
u 14:09

„Za premijeru vlada izuzetno veliki interes domaćih i stranih medija“, rekla je Stefanie Preissler, glasnogovornica Wiener Festwochen za Večernji list.

„U agoniji“, naziv je Krležine nenadmašne trilogije o Glembajevima, najpoznatijoj izmišljenoj hrvatskoj obitelji, na njemačkom jeziku, koja će kao jedan od umjetničkih vrhunaca ovogodišnjih Bečkih svečanih tjedana (Wiener Festwochen) premijerno biti prikazana u režiji Austrijanca Martina Kušeja, u četvrtak 23. svibnja, u poznatom bečkom Volkstheatru. Riječ je o tri legendarne drame Miroslava Krleže, velikana hrvatske dramske književnosti: „Gospoda Glembajevi“, „U agoniji“ i „Galicija“, koje je Kušej prvi put objedinio pod nazivom „U agoniji“ u koprodukciji s uglednim Residenztheatrom iz Münchena, čiji je intendant. Dramaturg je Sebastian Huber, a glavi protagonisti su, između ostalih, Norman Hacker, Britta Hammelstein, Markus Hering, Sophie von Kessel i Manfred Zapatka.

„Za premijeru vlada izuzetno veliki interes domaćih i stranih medija“, rekla je Stefanie Preissler, glasnogovornica Wiener Festwochen za Večernji list . Austrijski dnevni list „Der Standard“ predstavio je Krležu kao „velikana jugoslavenske moderne“, uz pregršt pohvala režiseru Kušelju za njegov veliki redateljski pothvat, kojim je vratio Krležu na kazališne daske u Beč i München, gdje će premijera Krležine trilogije o Glembajevima biti 1. lipnja ove godine.

Bečki „Kurier“ u razgovoru s Kušejem naslovljenim „Ne tako Schnitzlerovski plemenito“ uspoređuje Krležu s austrijskim klasikom Arthurom Schnitzlerom. Wiener Wochen i Volkstheater u najavi premijere „U agoniji“, Krležu su predstavili kao „jednog od najvažnijih autora jugoslavenske književnosti“, uz informaciju da će bečka publika, uz premijeru, predstavu moći vidjeti i 24., 25. i 26. svibnja. Hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji prosvjedovalo je kod glasnogovornice Bečkih svečanih tjedana Stefanie Praissler zbog najave Krleže kao autora jugoslavenske književnosti zatraživši da se to odmah ispravi i na portalu napiše kako se radi o hrvatskom autoru i hrvatskoj dramskoj književnosti, što je potom i učinjeno. Bečki svečani tjedni traju od 10. do 25. svibnja i jedan su od najvažnijih i najvećih austrijskih i europskih festivala kazališne, glazbene i likovne umjetnost

>>Tribina 'Jesu li Glembajevi naši prvi tajkuni' u knjižari Ljevak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije