Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS SVE OČEKUJE U PRVOJ POLOVICI 2017.?

Velike priče, snažne emocije i sjajno, sjajno pisanje

Profil knjiga
Profil knjiga
14.02.2017.
u 16:10

Što želite od knjiga: ljubavnu priču u kojoj ćete se izgubiti, uzbudljivu akciju koja diže adrenalin, siguran teren provjerenih autora, nova imena i nove glasove, fore koje će vaši najmlađi prepričavati danima ili priče kojima će se klinci iznova i iznova vraćati? Teško je naći ljubitelje knjige koji bi se zadovoljili samo jednim od navedenog, stoga smo se trudili zadovoljiti sve vaše prohtjeve.

Veličanstvene romanse najprodavanijih autorica našeg doba, napete priče velikih majstora krimića, sjajna proza koja izaziva unisono divljenje kritičara i čitatelja, nagrađivana publicistika o najrelevantnijim temama našeg doba, urnebesno duhovite knjige za djecu – tek su dio knjiških poslastica koje do ljeta izlaze u izdanju Profila.

„Vikend u Parizu“ novi je prijevod romana Jojo Moyes, autorice koja je 2016. pokorila top-liste najprodavanijih knjiga kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Tu je nastavak distopije „Nesavršeni“ jedne od omiljenih stranih autorica kod nas Cecilije Ahern.

U idućim mjesecima očekuju nas i novi prijevod Jessie Burton, autorice megabestselera „Minijaturistica“, ali i trilogije „Cura na netu“ kraljica cyberspacea Zoe Sugg poznatije kao Zoella. One koje vole krimiće čekaju prave poslastice: „Noćni upravitelj“ genijalnog Johna Le Carréa, drugi roman britanskog pisca Anthonyja Horowitza o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu, novi nastavak trilogije o Baztánu Dolores Redondo, jednog od najuspješnijih španjolskih kriminalističkih serijala svih vremena, ali i novi krimić o inspektoru Montalbanu Andree Camillerija.

Za ljubitelja lijepe književnosti tu su tri sjajna romana: novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca Javiera Maríasa, prvi hrvatski prijevod Rachel Kushner te nastavak tetralogije „Genijalna prijateljica“ Elene Ferrante.

Kakav je uistinu tvorac „Ratova zvijezda“ otkrit ćete u hvaljenoj biografiji Georgea Lucasa, a od publicističkih hitova izdvajamo i važnu ekonomsku knjigu nobelovca Georgea Stiglitza, nagrađivanu knjigu „J kao Jastreb“ te prvu knjigu kod nas koja ukazuje na sve veći problem patološkog kockanja i klađenja, a koju potpisuje dr. Robert Torre.

Iz svijeta dječjih knjiga izdvajamo nove dogodovštine neodoljive Maje i Ivy Pockett. Iz pera Srđana Dragojevića, nagrađivanog srpskog redatelja i scenarista danas već kultnih filmova „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela lepo gore“ i „Parada“, uskoro izlazi urnebesno duhovita i maštovita slikovnica „Kakagrad“. A one malo starije klince razveselit će novi roman Danice Juričić Spasović „Vodim te u Tokio“.

I, da, to je samo dio noviteta koji stižu u našem izdanju. Stoga: pripremite se, isplanirajte što ćete čitati i uživajte!

PROZA

Jojo Moyes: Vikend u Parizu, prijevod Mihaela Velina
Nakon uspjeha romana „Tu sam pred tobom“ i njegova nastavka „Nakon tebe“, Jojo Moyes postaje opće mjesto za ljubiteljice ljubavnih priča, ali na jedan sasvim svoj način. Tko je čitao njezine romane, točno zna o čemu pričamo. Jojo svakom svojom pričom oduševljava legije obožavatelja, pa ne čudi što je i priča o Nell, djevojci iz susjedstva koja planira vikend u Parizu sa svojim dečkom, jedva dočekana. Hoće li Nell biti razočarana što se njezin dečko nije pojavio ili će taj vikend biti najbolje što joj se moglo dogoditi u životu… Pogađate? Ili možda ne? Uskoro čitajte.

Cecelia Ahern: Savršeni, prijevod Silva Tomanić Kiš
Nastavak distopije „Nesavršeni“ očekuje se s velikim nestrpljenjem. Cecelia Ahern okušala se u novome žanru i, sudeći prema brojnim komentarima fanova, nije razočarala.

U novome nastavku junakinja Celestine nalazi se pred još većim izazovom: hoće li biti spremna žrtvovati sve kako bi srušila poredak savršenih i tako obraniti tezu da biti čovjekom znači ipak biti savršeno nesavršen? Ovo je još jedan roman pun akcije i adrenalina, ali i sasvim poznate Cecelijine strasti.

Jessie Burton: Muza, prijevod Dražen Čulić
Novi roman autorice golemog svjetskog bestselera „Minijaturistica“. Strastvena i očaravajuća priča o žudnji, ambiciji i načinima kojima povijest oblikuje i određuje naše živote, priča je o životu dviju mladih žena: imigrantice koja živi u Londonu šezdesetih godina i boemke koja živi u Španjolskoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Jessie Burton ovim je romanom ponovila uspjeh „Minijaturistice“ osvojivši kritičare i vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga.

Zoe Sugg: Cura na netu 3, prijevod Andrea Pongrac
Finale trilogije kraljice cyberspacea poznatije kao Zoella. Njezine vlogove na Youtubeu redovito prati više od 10 milijuna ljudi, a njezin prvijenac „Cura na netu“ i prije objavljivanja izazvao je neviđeno zanimanje medija i publike zahvaljujući nevjerojatnoj popularnosti autorice na društvenim mrežama. Prva dva nastavka serijala koji se objavljuje u više od 35 zemalja svijeta postali su bestseleri i u Hrvatskoj i ubrajaju se među najprodavanije knjige 2015. i 2016. U početku je ovaj serijal zamišljen u dva nastavka, ali s obzirom na to da je postigao tako golem uspjeh, čitatelji su tražili još. U finalu trilogije saznat ćemo kako se omiljena Penny nosi u novim okolnostima svog života, nakon završetka srednje škole i raskida s rockobožanstvenim dečkom Noahom.

John le Carré: Noćni upravitelj, prijevod Mihaela Velina
Jonathan Pine bivši je vojnik koji radi kao noćni upravitelj luksuznog hotela i koji pokušava razotkriti moćnog, beskrupuloznog trgovca oružjem. Po ovom kultnom romanu snimljena je serija u režiji  Susanne Bier u kojoj glume Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, David Harewood, Tom Hollander te Elizabeth Debicki i koja će biti prikazana u više od 180 zemalja svijeta. Velikog, velikog le Carréa suvišno je predstavljati domaćoj publici, no nije zgorega podsjetiti da je riječ o „jednom najvještijih suvremenih pisaca, neumornom istraživaču mračne i proturječne ničije zemlje moralnih dvojbi“.

Anthony Horowitz: Moriarty, prijevod Giga Gračan
Drugi roman britanskog pisca Anthonyja Horowitza o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu. Nakon što je „Kućom svile“ Horowitz posve opravdao povjerenje Zaklade Arthura Conana Doylea, koji ga je i izabrao kao pisca nasljednika, kao i kritike i publike, odlučio se i dalje baviti Sherlockom i to možda u njegovoj najpoznatijoj epizodi: onoj pod slapom Reichenbach kada je Sherlock – poginuo. Moriarty je Sherlockov najveći neprijatelj, zločinac svih zločinaca, arhetipski kriminalac koji konstantno izmiče, no pod slapom je i on navodno poginuo... Vrlo uvjerljivom naracijom, besprijekornom karakterizacijom likova, izvrsnim pogađanjem atmosfere i tona Doyleovih romana, Horowitz se još jednom potvrdio kao izvrstan izbor za nastavak Sherlockova „života“.

Dolores Redondo: Nasljeđe u kostima, prijevod Danica Papić Koren
Drugi dio trilogije o Baztánu, jednog od najuspješnijih španjolskih kriminalističkih serijala svih vremena. Radnja romana „Nasljeđe u kostima“ odvija se točno godinu dana nakon događanja „Nevidljivog čuvara“. Viša inspektorica Amaia prati suđenje Jasónu Medini koji je silovao, osakatio i ubio svoju pokćerku... Serijal Dolores Redondo objavljuje se u 33 zemlje svijeta, a priprema se i filmska ekranizacija iza koje stoje producenti ekranizacija Stiega Larssona i Henninga Mankella. Dolores Redondo ovogodišnja je dobitnica nagrade Planeta za roman „Todo esto te daré“. Nakon Nobelove, riječ je o najizdašnijoj svjetskoj književnoj nagradi koja donosi golemi publicitet i novčani iznos od 600 tisuća eura.

Andrea Camilleri: Drugi kraj konca, prijevod Juraj Gracin
Inspektor Montalbano policajac je nagle ćudi, nesklon autoritetu, hedonist i gurman. Njegov je svijet Vigàta i Sicilija i glavni je junak kriminalističkih romana Andree Camillerija, najčitanijeg talijanskog pisca. „Drugi kraj konca“ novi je prijevod talijanskog književnog meštra, autora neodoljivih krimića čiji su zaštitni znak humor i ironija. A koliko je u tome uspješan, govore i prijevodi na brojne jezike, uspjeh televizijskog serijala, ali i to da je jedan grad, Camilleriju u čast, promijenio ime. Naime, Camilleri je za fikcionalno mjesto radnje romana – Vigàtu, inspiriralo njegovo rodno mjesto Porto Empedocle. Vlast u tom gradu, u slavu pisca koji je privukao brojne turiste, imenu grada od 2003. dodala je i Vigàta.

Rachel Kushner: Bacači plamena, prijevod Luiza Bouharaoua 
Opsežni roman nagrađivane američke spisateljice smješten je u 1977. godinu, a njegova radnja klizi od američke provincije, preko artističkih i intelektualnih krugova New Yorka do Europe prateći put junakinje Reno. „Ovo je jedno od najuzbudljivijih književnih iskustava koje sam imao u posljednjem desetljeću... DeLillo odjekuje ovdje, kao i Doctorow, kao i Carey”, napisao je o romanu nagrađivani američki pisac Colum McCann.

Javier Marías: Tako počinje zlo, prijevod Dinko Telećan
Novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca Javiera Maríasa, miljenika i hrvatskih čitatelja, intimna je, stišana priča o žudnji, prigovaranjima i opraštanjima u jednoj obitelji, među prijateljima, u društvu. Javier Marías i u ovome opsežnom, izuzetnom romanu „hoda“ po dobro mu poznatom teritoriju osobnih tajni, neobičnih privlačnosti i zatomljenih osjećaja. Kao i uvijek, radi to stilski besprijekorno. „Tako počinje zlo“ španjolska je kritika dočekala s ovacijama. Javier Marías često se spominje kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu, njegova djela objavljuju se u više od pedeset zemalja svijeta, ali i prodaju u milijunima primjeraka.

Elena Ferrante: Priča o novom prezimenu, prijevod Ana Badurina
„Priča o novom prezimenu“ drugi je dio tetralogije o Eleni i Lili koji je misterioznoj Eleni Ferrante donio svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike. Dok smo u prvom romanu „Genijalna prijateljica“ pratili djetinjstvo i adolescenciju, u „Priči o novom prezimenu“ Elena i Lila sad su u svojim dvadesetima. Lila je postala zatvorenica svog braka, dok se Elena polako otkriva. Obje postaju žene plaćajući visoku, a ponekad i okrutnu cijenu koju taj prijelaz zahtijeva.

PUBLICISTIKA

Joseph Stiglitz: Euro – kako zajednička valuta ugrožava budućnost Europe, prijevod Dražen Čulić
Knjiga Josepha Stiglitza, objavljena sredinom kolovoza, već je privikla interes ne samo strane nego i domaće, stručne, ali i šire javnosti. Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, naime, već je niz godina oštar kritičar zajedničke europske valute eura, osobito načina na koji je ta valuta uvedena te kako se europski političari odnose prema njoj. Svoja razmišljanja sad je sabrao u jednoj knjizi objašnjavajući svoje viđenje te politički i ekonomski iznimno kompleksne i važne problematike.

Helen Macdonald: J kao jastreb, prijevod Saša Drach
Spoj iznimne priče o procesu žalovanja, biografskog uvida u život osebujnog pisca, ali i jedinstven pogled na magnetsku privlačnost jastreba. Opsesija, ludilo, sjećanje, mit i povijest stapaju se u izuzetan spoj pisanja o prirodi i memoara iz pera autorice koju su kritičari proglasili izuzetnom inovatoricom i koja je osvojila srca milijuna čitatelja diljem svijeta. Knjiga „J kao jastreb“ dobitnica je prestižne nagrade Samuel Johnson za najbolje publicističko djelo te nagrade Costa (nekadašnja nagrada Whitbread) za knjigu godine.

Dr. Robert Torre: Kockanje – Kako protiv ovisnosti
Prva knjiga kod nas koja ukazuje na sve veći problem patološkog kockanja i klađenja unazad 20 godina, otkako je liberalizirano priređivanje igara na sreću. Uspoređujući uvjete za

razvoj kockarske ovisnosti u razvijenim zemljama i u Hrvatskoj, dr. Torre procjenjuje da je kod nas udio ovisnika oko jedan posto, što znači da je o kockanju ovisno čak 40 000 osoba.
U svom priručniku, koji bi za kockare mogao biti prvi korak prema oporavku, dr. Torre opisuje kako se postaje kockarom, kako se ovisnost učvršćuje i kako se pobjeđuje. Drugi dio knjige bavi se oporavkom kockara i opisuje kako ovisničku apstinenciju životnim navikama razviti u sigurno izlječenje.

Brian Jay Jones: George Lucas: Život, prijevod Iva Karabaić
Netom objavljena biografija utjecajnog i jednog od omiljenih filmaša svijeta pruža detaljan uvid u život i djelo čovjeka koji je stvorio Lukea Skywalkera, Hana Sola i Indianu Jonesa. Autor knjige razgovarao je s brojnim Lucasovim kolegama, prijateljima i protivnicima ispisujući priču o zadivljujućem životu jednog inovatora, a njegova knjiga proglašena je i jednom od najboljih knjiga 2016. u izboru Kirkusa.

DJEČJE KNJIGE

Gilbert Delahaye i Marcel Marlier: Maja se maskira, prijevod Andrea Pongrac

Gilbert Delahaye i Marcel Marlier: Maja slavi rođendan, prijevod Andrea Pongrac

Zbog velikog interesa mnogobrojnih ljubitelja slikovnica Gilberta Delahayea i Marcela Marliera o ljupkoj djevojčici Maji pripremamo još nekoliko lijepih i zanimljivih izdanja. Majine poučne pustolovine odvest će nas na spektakularnu proslavu rođendana, sudjelovat ćemo u pripremama za nadolazeći maskenbal, doznat ćemo kako djevojčica provodi dan u školi, vidjeti kako s bratom Mišom uređuje vrt, otkriti što se događa kada se morate preseliti u novi stan i još mnogošto. Sigurni smo da će i „mali i veliki“ čitatelji uživati u Majinim dogodovštinama i prekrasnim ilustracijama.

Caleb Krisp: Zaustavite Ivy Pocket, prijevod Petra Mrduljaš Doležal
Nju krasi krhka ljepota kraljevne u nevolji, ali i hitra gipkost prestrašenog zeca. I, da, ima urođene instinkte Sherlocka Holmesa. Ona je Ivy Pocket, dvanaestogodišnjakinja neobičnih sposobnosti čija mašta i samopouzdanje nemaju granice, a „Zaustavite Ivy Pocket” nova je avantura čudesne djevojčice australskog pisca Caleba Krispa. Ove predivne, iznimno duhovite knjige za mlade prevode se u 23 zemlje svijeta, a neobična Ivy očarala je čitatelje svojim nepokolebljivim optimizmom, odlučnošću i stavom da će sve biti dobro.

Srđan Dragojević: Kakagrad
Iz pera Srđana Dragojevića, nagrađivanog srpskog redatelja i scenarista danas već kultnih filmova „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela lepo gore“, „Parada“, uskoro izlazi urnebesno duhovita i maštovita slikovnica.

Kakani, Govnica, Tvrdokak… samo su dio neobične i kakastične družbe koja se uputila u Kakagrad. Na putovanju prepunom uzbuđenja moraju proći nepoznato podzemlje vijugavih cijevi, opasnih valova, kakapad, kakajezero i još mnogošto o čemu njihovi tvorci pojma nisu imali. Do sada.

A osim što je priča stvar otkrila, ona je tim otkrićem i pomogla. Udobno se smjestite i pripremite se na čitanje naglas i valjanje od smijeha još glasnije.

Danica Juričić Spasović: Vodim te u Tokio
Svi su u prvom romanu za mlade Danice Juričić Spasović „Volim džudo, volim Sandru“ postali bolji – osim jednog. Upravo o njemu, o negativcu, o „izgubljenom dječaku”, o tinejdžeru koji je otišao krivim putem i koji se ne može lako vratiti… govori ova nova dirljiva priča.

Kad padne u ruke policije, Goran, nadimka Zmija shvaća da će iz lošega društva teško izaći i da ga tek sada čeka pakao. Proći ćete s njim barem dva neobična mjesta: maloljetnički zatvor i Japan. Ali usred mračnog dijela priče događa se čarolija dobrote. Na neobičan način Goran dobije priliku za povratak jer zrnca dobra mijenjaju njegov svijet. I najčvršći među vama neka se ne iznenade ako im, čitajući ovu priču, pobjegne koja suza. Zaljubljenici u Japan i džudo bit će ovdje osobito počašćeni opisima te daleke zemlje, Tokija, kulture i zbivanjima u čuvenom Kodokanu gdje je pored svih tinejdžerica jedna za Gorana uistinu posebna. To je Nami.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije