Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura promjene

Velesajam kulture: Vraćamo se na početak, vrijeme je za nova imena

'18.01.2011.Zagreb, Hrvatska -  Cvjetno naselje, Silvija Stipanov - organizatorica Velesajma kulture.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
18.01.2011.
u 18:36

Osamdesetak različitih programa u samo četiri dana (s tri post festum programa) – od kazališta preko mode do znanosti

Organiziran u samo mjesec i pol, koliko je prošlo otkad su u Kulturi promjene SC-a shvatili da će namaknuti novac za sedmo izdanje, Velesajam kulture od sutra će u samo četiri dana predstaviti osamdesetak kulturnih programa.

– Iz izvedbenog programa preporučujemo predstavu E.I.O. koja je dobila Prix Jardin d'Europe, europsku nagradu za mlade koreografe. Imamo i seriju projekata Studija za suvremeni ples koji uskoro slavi pola stoljeća rada – najavljuje producentica Silvija Stipanov.

Privremeno ruho Francuskog paviljona

Izdvaja i mađarski Labor Arts, skupinu koja "oblači" građevine, ceste i druga javna mjesta. Oni tijekom Velesajma namjeravaju potpuno prekriti Francuski paviljon svojim svjetlosnim kreacijama. Zanimljiv je i projekt Nives Sertić, koja je mjesecima kopala po arhivi MM centra, a rezultate istraživanja namjerava izložiti uz rasprave o prošlosti i budućnosti tog prostora.

– To nam je posebno drago jer je MM centar, uz kino SC, mjesto kojem trenutačno treba najviše pozornosti. Dvorane &TD-a su sređene, počela je obnova paviljona, sada je vrijeme za MM i kino. U sklopu toga dovodimo i poznatu nizozemsku kustosicu Joannu van der Zanden, bivšu umjetničku ravnateljicu projekta Platform 21 zainteresiranu za razradu vizije novog MM centra kroz radionice s našim kustosima i umjetnicima – objašnjava nam producentica.

Nakon književnog - Skype salon

Iz Nizozemske dolazi i predstavnica Baltan Laboratories, koja će s okupljenima razgovarati o alternativnim oblicima organiziranja i financiranja projekata.

Zanimljiva je i ideja pjesnikinje Marije Andrijašević, koja organizira Skype salon, videokonferencije s pjesnicima iz SAD-a i drugih udaljenih zemalja, koji bi trebao postati stalni program SC-a.

I ove godine ugostit će nekoliko "ludih znanstvenika", programe kojima je cilj izmjestiti znanost iz hladnih istraživačkih instituta i učiniti je dostupnom običnim znatiželjnicima. 

Pogreške su dopuštene

Ostatak velesajamskog programa kreće se od likovnosti preko mode do jazza, pružajući širok uvid u stanje na kulturnoj sceni.

U početku je, kaže, izvođačima bilo teško pojmiti da je Velesajam kulture platforma bez rigoroznih selekcijskih kriterija, mjesto na kojem imaju mogućnost pogreške, koju im nitko neće zamjeriti jer je ona nužna u procesu umjetničkog istraživanja. Baš kao što je smjena generacija nužna u traženju novih oblika izražavanja. 

– Ova je godina specifična jer nema konkretnu temu. I dalje smo usmjereni na urbano, a naglasak je na novim, mladim imenima, ne samo u programu nego i u organizacijskom dijelu festivala. Vrijeme je da Velesajam prepustimo njima. Čini mi se da iz toga mogu izaći samo dobre stvari – smatra Silvija Stipanov.

Komentara 5

NB
nitko bitan
18:29 21.01.2011.

svi samo kenjate... kad ste tako pametni i upuceni i kreativni sto se nista prijavili

DU
Deleted user
22:14 18.01.2011.

Opet nastupa gomila srba i jugoslavena. Ovaj velesajam je sramota za kulturu, vjerojatno ga samo seljačine smatraju vjerodostojnim

MU
mala ulica
22:47 18.01.2011.

Mr.Fantasy , vidjevši da se razumijete u kulturu dali možete objasniti zašto je ovaj velesajam sramota?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije