Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvoji karte!

Večernji te vodi na predstavu Mladež bez Boga!

Mladež bez Boga
Foto: ZKM
1/11
31.10.2019.
u 12:40

Mladež bez Boga – jaka ili tek surova generacija?

Mladež bez Boga projekt je redatelja Boruta Šeparovića nastao po motivima istoimenog romana Ödöna von Horvátha te nadahnut djelom Franca Bife Berardija Heroji. Koprodukcija ZKM-a, Montažstroja i ADU-a.

Pogledajte izvedbe 2. i 3. studenoga u 20 sati.

Izvedba 2. studenoga s titlovima je na engleskom jeziku.

Foto: ZKM

Mladež bez Boga odmah se nakon objavljivanja razvila u jednu od najvažnijih knjiga u kanonu antiratnih romana koji kritiziraju nacizam. Ödön von Horváth uspio je prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. Mladež bez boga priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva. Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije. U romanu se mladi psihološki i fizički pripremaju za rat, a danas treniraju igrajući videoigre kako bi postali piloti vojnih dronova. Mladež bez Boga mladež je bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći. Ödön von Horváth poručuje da dobro može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla. Autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića na temelju istoimenog romana postavlja pitanje: što da se radi kada se ništa ne može učiniti? Može li nas stoga roman Mladež bez Boga nešto poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?

Foto: ZKM

„Današnja je ‚mladež bez Boga’ generacija apatičnih na sebe usmjerenih pojedinaca koji, vođeni imperativima nove mode individualizma, gube dodir s tradicionalnim društvenim vrijednostima solidarnosti i tolerancije. (...) Mladi nemaju nikakve vrijednosti osim onih koje im se prezentiraju kroz medije, a obrazovanje im služi samo kao posrednik uspjeha na tržištu rada.”
Borut Šeparović

„U romanu Mladež bez Boga svojevrsni otponac radnje jedna je politički nekorektna rečenica koju je profesor precrtao u školskoj zadaći. A onda i jedan kolektivni napad na slabijeg učenika, javno, nasred školskog hodnika. Međutim, na postavljeno pitanje o kajanju zbog učinjenog u oba je slučaja odgovor neemotivan i negativan, što Von Horváthova profesora natjera da se zapita: ‚Kakva će to biti generacija? Jaka ili tek surova?’ Odgovor gotovo odmah dolazi iz samog sustava: bit će to generacija koja se ‚moralno mora odgojiti za rat’.”
Tomislav Zajec

Glume:
Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić, Rakan Rushaidat.

Pogledajte video (redatelj i montažer Lovro Mrđen, snimatelj Matej Subotić)

Večernjak dijeli 2x2 ulaznice za svaku izvedbu (2. i 3. studenoga 2019.), a sve što trebaš je odgovoriti na naše nagradno pitanje. Nagradni natječaj traje do četvrtka, 31. listopada u 16 sati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije