Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL U CANNESU

Večeras počinje borba za Zlatnu palmu

13.05.2009.
u 13:05

Posljednje pripreme su završene, odbrojava se sitno, ulice Cannesa spremne su dočekati zvijezde koje su se uvijek ugodno osjećale dok su se šetale slavnom Croisettom. Zvijezde i Cannes vole se javno već nekoliko desetljeća. Glamur Azurne obale uvijek je zavodljivo djelovao na holywoodsku elitu koja se u Cannesu osjećala domaćinski.

Cijela priča o filmskom festivalu zaživjela je krajem 30-ih godina prošlog stoljeća kada su Francuzi odlučili konkurirati Veneciji koja je imala svoj filmski festival. Međutim, Drugi svjetski rat poremetio je sve planove. No čim je rat završio, Francuzi su "zasukali" rukave i u rujnu 1946. godine održan je prvi festival. Prvih desetak godina festival u Cannesu nije imao težinu u svijetu pobornika sedme umjetnosti.

Filmska petorka iz snova
No početkom šezdesetih Cannes postaje mjesto u koje se dolazi da bi se vidjelo i bilo viđenim, a istodobno i kvaliteta filmova koji su pristizali na festival bila je sve bolja. Dovoljno je spomenuti da su u tom razdoblju u Cannesu pobjeđivali Fellini, Bunel, Visconti, Antonioni, Altman, petorka bez koje bi nezamisliv bio bilo koji filmski "Hall of fame".

Jednom kad se priča zakotrljala, više se nije mogla zaustaviti. Cannes je postao festival svih festivala, umjetnički vrlo jak i s glamurom koji mu daje šarm i čini ga poželjnom destinacijom za brojne filmaše, ali i za cijelu prateću karavanu, od novinara i paparazza do turista koji se žele fotografirati s Tom Cruiseom ili Cameron Diaz, te mladih filmaša koji na Azurnoj obali žele zakoračiti u ozbiljnu igru.

Strah i prijezir u Cannesu
U slučaju razočaranja ili ako planovi s kojima ste došli u Cannes ne budu ostvareni, ne treba previše očajavati. Bogati noćni život ponudit će svakom barem zrno utjehe, jer u dugim noćima u brojnim klubovima ili privatnim zabavama, provod je zajamčen.

Hrvati nakon 30 godina
U konkurenciji za najbolji kratki film natjecat će se "Ciao Mama" redatelja Gorana Odvorčića, koji govori o odnosu majke i kćeri nakon što majka napusti obitelj. To je prvi hrvatski film nakon 30 godina koji se natječe za Zlatnu palmu, a prije njega to je uspjelo Lordanu Zafranoviću i njegovu filmu "Okupacija u 26 slika". Osim Odvorčića kartu za Cannes čekirao je i Dalibor Matanić čiji se kratki igrani film "Tulum" natječe u programu Critic's Week.

Novca i glamura ne nedostaje
Cannes je spreman, ludilo započinje večeras i do 24. svibnja živjet će u svakodnevnom ritmu filmova, zvijezda i onih koji to žele postati, kao i tračeva, besanih noći i mamurnih buđenja. Unatoč recesiji u Cannesu se neće štedjeti, mada Rusi ove godine vjerojatno neće "peglati" kartice u Cartieru do besvijesti kao prethodnih godina, ali glamura i novca na Azurnoj obali nikad nije nedostajalo pa neće ni ovih dana.


Favoriti za Zlatnu palmu

Tko će iz svijeta filma ove godine slaviti, a tko tugovati, znat ćemo 23. svibnja kad žiri pod presjedanjem velike dame francuskog filma Isabelle Huppert odluči o ovogodišnjim laureatima. Konkurencija je strašna, rame uz rame stoje dosadašnji pobjednici Ken Loach s "Tražeći Erica", Jane Campion koja dolazi sa svojom "Sjajnom zvijezdom", zatim Quentin Tarantino, kojega je Zlatna palma za "Pakleni šund" lansirala u filmsku orbitu, a sada također sjajno kotira s pričom iz Drugoga svjetskog rata uobličenu u “Inglorious Basterdz”, te Lars von Trier koji se natječe s filmom znakovita naziva "Antikrist". I to nije sve, na naslov najboljeg "pucaju" i Ang Lee s “Taking Woodstock” i Pedro Almodovar s filmom "Slomljeni zagrljaji", koji je uz Tarantina ima najbolji koeficijent za dobivanje Zlatne palme.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije