Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedba

Večer tri baleta u petak premijerno na sceni zagrebačkog HNK

Yuka Ebihara, Dmitrij Timofejev
arhiva VL
02.03.2011.
u 15:18

Zagrebačka baletna publika vidjet će Concerto barocco u koreografiji Georgea Balanchinea, Pet tanga Hansa van Manena i Paquita u koreografijii Dereka Deanea. Ovo je i večer prve koreografije Van Manena na zagrebačkoj sceni

U petak 4. ožujka (u 19.30 sati) zagrebački HNK premijerno prikazuje Večer tri baleta. Bit će to večer u kojoj će zagrebačka baletna publika prvi put vidjeti tri svjetski poznata kraća baletna djela.

U prvom dijelu Concerto barocco u koreografiji Georgea Balanchinea, koju je prenijela Francia Russell, dugogodišnja Balanchineova suradnica, na Bachov Koncert u d-molu za dvije violine. Na repertoaru zagrebačkog baleta Balanchineova koreografija prvi put je prikazana 1977. godine, Četiri temperamenta na glazbu Paula Hindemitha koju je tada prenijela također Francia Russell, a 2003. godine, unutar predstave Koreografije Georgea Balanchinea prikazani su baleti Apolon muzaget I. F. Stravinskoga, Čajkovski pas de deux i Serenada P. I. Čajkovskoga, koje je prenijela Brigitte Thom. Orkestrom će ravnati Dian Tchobanov, a plešu Pavla Mikolavčić, Yuka Ebihara, Dmitrij Timofejev i dr.

U drugom dijelu bit će prikazan poznati balet nizozemskog koreografa Hansa van Manena Pet tanga na glazbu Ástora Piazzolle, koji je za zagrebački Balet postavila dugogodišnja Van Manenova asistentica Mea Venema. Balet Pet tanga na glazbu Astora Piazzolle prvo je uprizorenje jedne Van Manenove koreografije na sceni zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta. Plešu Edina Pličanić, Saule Ashimova, Ksenija Krutova, George Stanciu, Ovidiu Muscalu i dr.

U trećem dijelu večeri bit će prikazan dio klasičnoga baletnog djela Paquita, na glazbu Ludwiga Minkusa, Ricarda Driga, Léa Delibesa, Yulija Gerbera, Alekseja Papkova i Nikolaja Čerepnina praizvedenog 1881. u koreografiji Mariusa Petipaa. Iako se danas Paquita rijetko izvodi kao cjelovečernji balet, dijelovi su dio standardnog repertoara baletnih scena diljem svijeta. Paquitu će koreografirati Derek Deane. Orkestrom će ravnati Dian Tchobanov, a plešu Yuka Ebihara, Dmitrij Timofejev, Pavla Mikolavčić, Rieka Suzuki, Natalia Horsnell, Miruna Miciu i dr.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije