Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni program

Kuliševo slikanje glazbe i inventura jednog golemog likovnog iskustva

08.03.2015., Zagreb - Izlozba slika Vatroslava Kulisa u Lisinskom.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
16.03.2015.
u 12:01

Na velikim dvometarskim platnima Kuliš svojom emocionalnom apstraktnom manirom slika glazbu, zvuk glazbe, ekspresiju zvuka...

Sve do koncerta Ive Pogorelića najavljenog za travanj koji je pred nama posjetitelji Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uživat će u dodatnome, ekskluzivnom programu – u slikama iz dva ciklusa Vatroslava Kuliša. Na prvom su katu dvorane, gdje publika ulazi na koncert, u dva odvojena niza izloženi njegovi čuveni radovi iz izložbi "Herbarium pictorium" i "Riffovi". Naravno da su "Riffovi" povezani s glazbom, doduše s rock and rollom i džezom, ali Kuliševa posveta "Vatroslav – Vatroslavu" tu i te kako ima smisla.

Na velikim dvometarskim platnima Kuliš svojom emocionalnom apstraktnom manirom slika glazbu, zvuk glazbe, ekspresiju zvuka... Slike iz tog ciklusa svojedobno je publika vidjela u Umjetničkom paviljonu. O "Herbarium pictoriumu" Kuljiš pak kaže da je tu pokušao pokazati cjelokupno svoje likovno iskustvo, a to je uvijek uzbudljivo vidjeti, osobito kod tako jakih slikarskih imena! O tome mu je sjajno pisao ravnatelj MUO Miroslav Gašparović kada je taj ciklus izložio 2007.

Likovna iskustva Kuliš je tu vadio iz podsvijesti i arhivirao ih kao što se biljke arhiviraju u herbariju. Naravno da to nema veze ni s čim mrtvim, kao što kaže Kuljiš, u što će se uvjeriti i publika u Lisinskom, gdje se za nju nižu radovi u ulju, pastelu, kredi, akrilu, ugljenu... "Herbarium..." je doista inventura Kuljiševih likovnih vrijednosti, kao što prije rekao o tom ciklusu. Kritika je tada pisala da smo dobili nježniju Kuliševu stranu. 

>> Vatroslav Kuliš izlaže u Gradskom muzeju Vukovar

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije