Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Vampir, Paklena naranča i Dostojevski gostuju u ZKM-u

Slovensko mladinsko gledališće predstavlja se u skopu programa "Europsko kazalište u ZKM-u"
01. travnja 2011. u 14:17 1 komentara 21 prikaza
SMG
Foto: SMG

U Zagrebačkom kazalištu mladih u nedjelju počinje trodnevno gostovanje Slovenskog mladinskog gledališća, kazališta koje sa ZKM-om veže mnogo više od samoga imena.

Oba kazališta prošla su sličan razvojni put od kuće za djecu i mlade do mjesta na kojem se može vidjeti ponajbolje od novog i često subverzivnog regionalnog teatra. Uhodana fluktacija kadrova rezultirala je i time da neki od naših trenutno najzanimljivijih redatelja, poput Olivera Frljića, Boruta Šeparovića i Ivice Buljana, uz ZKM režiraju i u SMG-u, a jedna Buljanova predstava uvrštena je i u ovo gostovanje.

Vampir bez titlova

Radi se o "Vampiru", uprizorenju dramskog pjesmotvora Marine Cvetajeve o djevojci koja se upušta u sudbonosnu ljubavnu aferu s prokletim mladićem koji jede mrtvace. Kako je predložak, ovjasnila je ravnateljica SMG-a Uršula Cetinski, iznimno zahtjevan za prevođenje, to će ujedno biti jedina predstava koja neće imati hrvatske titlove, a na programu je u ponedjeljak.

Gostovanje u nedjelju otvara "Paklena naranča" Anthonyja Burgessa u režiji Matjaža Pograjca, jednog od najzapaženijih slovenskih redatelja, koji je u SMG-u nedavno uprizorio dramu "Fragile" Tene Štivičić, za što je nagrađen većim brojem kazališnih priznanja. "Paklena naranča" poznati je antiutopijski roman o nasilju i korektivnom državnom aparatu, kojeg je Stanley Kubrick 1971. godine pretvorio u kultni istoimeni film.

Uskoro još Slovenaca

Program SMG-a zatvorit će "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Diega de Bree, predstava s kojom su Slovenci već gostovali u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru. Kao osobitost predstave na najavnoj je press konferenciji izdvojena redateljska montaža pojedinih prizora, koja se odmiče od linearne romaneskne naracije.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč najavila je da će iduće gostovanje u ciklusu "Europsko kazalište u ZKM-u" ponovno biti rezervirano za Slovence, ovaj put Slovensko narodno gledališće iz Maribora.

U zdravom tijelu zdrav duh
U zdravom tijelu zdrav duh
Bolujete od šećerne bolesti? Ovo su savjeti doktora kojih se morate pridržavati
CVH
Vidi i budi viđen
Vozite automobil? Za ovo zasigurno niste znali – a može vam spasiti život!