Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Venecija

Uzvanici stigli, ali ne i Šipuš

venecijansko bijenale
PIXSELL
28.08.2012.
u 18:44

U središtu pozornosti okupljenih zato je bio Jerolim Mladinov, mladi pulski arhitekt koji je dizajnirao paviljon i dva tjedna radio na njemu

Radnice Kamenskog, radnici Jadrankamena, građani Dubrovnika okupljeni oko inicijative za Srđ, interventna policija i zagrebački prosvjednici u Varšavskoj ulici... svi su oni preplavili venecijanski Arsenale. Oživjeli su na platnima govoreći, demonstrirajući, gestama, izrazima lica, glasovima i uzvicima koji su se prenijeli stoljetnim brodogradilištem u hrvatskom paviljonu na 13. izložbi arhitekture u sklopu venecijanskog bijenala. U sklopu 13. međunarodne izložbe arhitekture, hrvatski paviljon smješten je u prostor u kojem se predstavljaju arhitekti svjetskoga glasa. Autori našeg postava umjetnici su okupljeni oko Pulske grupe, a izložbu su posvetili kolektivnim borbama za materijalne resurse, inicijativama koje zaista postoje u našoj zemlji.

U kontekstu prostora

Oni govore o nezadovoljstvu, prosvjedima, zahtjevima za demokracijom..., a sve u kontekstu prostora u kojima se to događa. Nažalost, službeno otvaranje pod geslom “Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor” zasjenilo je kašnjenje hrvatskog izaslanstva – zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš pojavio se 15-ak minuta prije zatvaranja iako se na otvaranju okupilo dvjestotinjak uzvanika! Kad su vidjeli da više nema smisla čekati, neki su krenuli prema drugim paviljonima u kojima su se otvaranja redala točno kao po švicarskom satu. Oni koji su ostali do kraja i vidjeli Šipušev dolazak, dobili su samo kratku ispriku zbog gužve na slovenskim cestama.

Odabrala ih struka

U središtu pozornosti okupljenih zato je bio Jerolim Mladinov, mladi pulski arhitekt koji je dizajnirao paviljon i dva tjedna radio na njemu.

– Intervjuirali smo prosvjednike i radnike te prenijeli njihove poruke. Nismo nudili rješenja nego samo informacije – pojasnio je ulogu Pulske grupe na Bijenalu. B. Šipuš zaključio je kako je nastup organiziran putem javnog natječaja, a sudionike je odabrala struka.

– Sve su to redom mladi kreativni ljudi o čijem se radu dugo razgovaralo i promišljalo. Veseli nas da su našli zajednički jezik s izbornikom – rekao je. Bijenale arhitekture u Veneciji bit će otvoren do 25. studenoga, a dodjela nagrada održat će se 29. kolovoza. Nastup Pulske grupe stoji milijun kuna.

Komentara 1

DE
detour
19:20 28.08.2012.

za razliku od prethodnog nastupa, ovaj ima supstancu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije