Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
63. Libertas

Uz dobru glazbu sve su oči uprte u tri dramske premijere

medeja01_nnn_kul_060712
arhiva
06.07.2012.
u 14:22

Od 10. srpnja do 25. kolovoza na Igrama nastupaju dvije tisuće umjetnika iz 20-ak zemalja

Dok u Zagrebu ekipa redatelja Tomaža Pandura ubrzano priprema premijeru Euripidova antičkog klasika "Medeje”, predstave koja će se ovog ljeta igrati na legendarnom Lovrijencu, u Dubrovniku se privode kraju pripreme za svečano otvaranje 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

Negromant i Orsat

Igre počinju u utorak 10. srpnja. Svečanost otvaranja slijedi dugogodišnju tradiciju, a režira je Joško Juvančić. I opet su tu, ispred crkve sv. Vlaha, knez, vijećnik, kančeljer, notar, admiral, dubrovački puk, a tradicionalno ćemo čuti monologe Držićeva Negromanta i Vojnovićeva Orsata. Na Orlandovu stupu do 25. kolovoza vijorit će se zastava festivala, a u tom će vremenu pred međunarodnim auditorijem nastupiti više od dvije tisuće umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta, koji će na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Iz glazbenog dijela programa svakako se izdvajaju početak – koncert Zagrebačke filharmonije uz violončelisticu Moniku Leskovar i dirigenta Dmitrija Kitajenka te sam kraj Igara – veliki koncert Slovenske filharmonije i vodećih opernih zvijezda današnjice, sopranistice Inve Mule i baritona Lea Nuccija, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Od glazbenih gostiju s posebnim se nestrpljenjem očekuje nastup legendarnog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima te violinističke zvijezde Nigela Kennedyja.

No, sve su oči ovog ljeta u prvom redu uprte u dramski program Igara. Prvi pred publiku u Lazaretima izlazi Saša Božić sa svojim autorskim projektom "Skup: Igre” koji radi u suradnji s Art radionicom Lazareti.

Danton na Sv. Ivanu

Slijedi već spomenuta “Medeja” te pred kraj Igara Büchnerovo remek-djelo o Francuskoj revoluciji "Dantonova smrt“ u režiji najnagrađivanijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića, a koje će se igrati na tvrđavi Sv. Ivan.

– Osim književne kvalitete ništa u ovogodišnjim premijerama neće ići poznatim, sigurno utabanim stazama – kaže direktorica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski, koja najavljuje i reprize prošloljetnih hitova “Kralja Edipa” i “Kate Kapuralice”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije