Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ustaše i partizani kako su ih vidjeli Maurović, Radilović, Beker...

Knjiga "Hrvatski antifašistički strip" predstavlja radove nastale od 1954. do 1977. godine
21. rujna 2012. u 23:45 36 komentara 712 prikaza
'stripovi6_kul_nnn_210912.1'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/4

U Zagrebu je ovoga tjedna predstavljena i puštena u prodaju jedinstvena antologija "Hrvatski antifašistički strip", koja na impresivne 332 stranice predstavlja najvažnija "partizanska" djela naših velikih strip autora Andrije Maurovića, Žarka Bekera, Julesa Radilovića, Ivice Bednjanca, Zdenka Svirčića, Borivoja Dovnikovića, Rudija Aljinovića i niza drugih velikana.

Ambiciozan posao sabiranja njihovih radova u jednu zbirku na sebe je preuzela udruga Strip forum, koja je ovih dana izdala i podjednako zanimljivu antologiju "Kad je strip bio mlad", a u svibnju i sveobuhvatnu zbirku "Osmoškolaca" Ivice Bednjanca.

Za razliku od drugih antologija, u kojima osim restauriranih tabli starih stripova u pravilu možemo naći i sjajne analitičke tekstove, u "Hrvatskom antifašističkom stripu" popratnog teksta gotovo da nema.

Josipovićev uvodnik

Tu je tek kratki uvodnik predsjednika Ive Josipovića, koji se navodno sam ponudio da ga napiše, oduševljen idejom i kvalitetom prethodnih izdanja Strip foruma.

Poznavajući zapaljivu ćud naših ljudi kad se spomenu ustaše i partizani, možda je i bolje pustiti da slike govore same za sebe. A ideoloških poruka u stripovima, čija su zajednička nit stilski realizam i crno-bijeli prikaz borbe dobra i zla kroz likove partizanskih boraca i poraženih Nijemaca, doista je mnogo. Neki od objavljenih radova mogu se čitati kao socijalistički udžbenici o 2. svjetskom ratu, s didaktičkim kadrovima poput onog u kojem se ustaša i partizan zlokobno mršte pod istim šljemom.

Naravno, treba naglasiti da su i uz propagandističku ulogu, koja bi mogla zasmetati onima koji ih budu čitali bez nužnog historijskog odmaka, stripovi prije svega vrijedna umjetnička djela te spomenici jednog minulog vremena, u kojem su se njegovale vrijednosti bratstva i jedinstva sa svim svojim implikacijama.

Nadživjeli Jugoslaviju

Uz predstavnike svih naroda i društvenih slojeva bivše Jugoslavije, u njima je posebna pažnja usmjerena na afirmaciju žena kao ravnopravnih sudionica narodnooslobodilačke borbe. Tu su i mitski prikazi djece-boraca koja po uzoru na Mirka i Slavka s lakoćom zarobljavaju naciste i njihove domaće saveznike.

Ti stripovi nisu samo prenosili dominantnu političku retoriku socijalističke vlasti – oni su bili i odraz i generator kolektivnog postratnog optimizma, na čijim se krilima obnavljalo razrušenu zemlju. Golema je historijska vrijednost zbirke neosporna, kao i kvaliteta autora. Riječ je o kulturnom naslijeđu koje je nadživjelo bivšu državu, i kao takvo ne smije pasti u zaborav ili biti svedeno na još jedan okršaj između "crvenih" i "crnih".

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • -obrisani-:

    22.09.2012. u 08:55h c523h231 je napisao/la: Visenacionalne vojske kao sto su bili npr. partizani nigdje u svijetu nisu prihvacene kao oslobodioci za razliku od nacionalnih. =============== opet 100-postotna izmisljotina i laz. Partizane su priznali svi savjeznici - amerikanci, englezi, francuzi, ... prikaži još! itd, i direknto su jih podrzavali oruzjem i drugim, Ustashe su jedino priznali genocidni Nacisti

  • -obrisani-:

    @c523h231 to je opet tvoja izmisljena balkanska povijest - citaj poznate povijesnicare ko americki povijesnicar Hrvatskog porijekla, Jozo Tomasevich, koj je napisao siroko citirane knjige o 2. svijetskom ratu na ovim prostorima, i u kojima je jasno da su partizani ... prikaži još!i imali daleko vise podrske Hrvata. Pocnimo s tim da je cijela mocad Radnickog Split otisla u partizane, i da su svi do posljednjeg bili pobijeni od fashista i ustasha, Hajduk je bio partizanski klub koj je presao na partizanski Vis, itd. A daleko najveci zlocinici na ovim prostorima su bile ustashe i njihovi naci-fashisticki savjeznici, koji su pobili i daleko najvise Hrvata u povijesti, Vidi ne samo Tomashevica, vec i hrvatskog demografa Zerjavica koj je to dokazao svojim procuavanjima No nema smisla s tobom govorit, ti ces ko tvoja cetnicka braca do bezsvijesti ponavljat tvoje izmisljotine

  • -obrisani-:

    @thor sve sto sam citirao su cinjenice, ko npr imena istrebljene Hebrang djece od strane Ustasha u Jasenovcu, koje svatko moze vidjet na slici grobnice na Mirogoju, na wiki stranici Andrija Hebrang (otac) ostali citati su iz knjige americkog povijesnicara, ... prikaži još!a, hrvatskog porijekla, Joze Tomashevica, a knjigu je izdao cuveno americko sveuciliste Stanford, mnogi svijetski povijsenicar naveliko citaraju tu knjigu a sve tvoje tvrdnje su prazno balkansko baljezganje, bez ikakvih cinjenica. I tvoja preko-drinska balkanska braca tvrde da je cijeli svijet izmislja lazi kontra njih